Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ zavrnil predlog priporočila vladi v zvezi varnostnimi tveganji za državo

četrtek, 31.1.2019

Ljubljana, 31. januarja (STA) - DZ je z 52 glasovi proti in 32 glasovi za zavrnil predlog priporočila, s katerim bi DZ vladi predlagal, naj se aktivno sooči z domačimi in globalnimi trendi, ki predstavljajo varnostno tveganje za državo. Med slednjimi priporočilo navaja povečanje nezakonitih migracij, terorizem v povezavi s širjenjem radikalnega islama in kibernetske napade.

Predlog priporočila je pripravila komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki ocenjuje, da v državi obstajajo določena varnostna tveganja, ob tem pa predlaga, da vlada poskrbi za okrepitev obveščevalno-varnostnih služb, da se bodo lažje soočile z njimi, pa tudi za večji nadzor nad njimi.

Vlada je priporočilu nasprotovala, ker po besedah notranjega ministra Boštjana Poklukarja meni, da komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb ni pristojna za tovrstna priporočila. "Pri priporočilu namreč ne gre za nadzor nad dejavnostmi obveščevalno-varnostnih služb," je dejal v današnji razpravi. Vlada se sicer po njegovih besedah tudi sama zaveda določenih pomanjkljivosti obveščevalno-varnostnega sistema in tudi že pripravlja celovite rešitve.

Domnevna nepristojnost komisije DZ za pripravo tovrstnih poročil je bil tudi eden izmed razlogov, da so podporo predlogu odrekli v LMŠ. Prav tako po besedah Jerce Korče menijo, da so v priporočilu izpostavljena področja, ki ne sodijo v tovrsten dokument in mestoma odražajo "politično agendo določene politične stranke".

Dokument selektivno obravnava zgolj nekatere nevarnosti, drugih pa ne. "Govorimo npr. o omejitvi svobode govora, na drugi strani pa se sovražnega govora niti ne dotikamo," je kot razlog, zakaj v SD dokumenta ne bodo podprli, navedel Matjaž Nemec.

Monika Gregorčič iz SMC je dejala, da se v njihovi poslanski skupini zavedajo pomanjkljivosti in težav, s katerimi se soočajo obveščevalno-varnostni organi, zato namen in cilje priporočila podpirajo, obžalujejo pa, da je razprava o nacionalnovarnostnih tveganjih po nepotrebnem dobila ideološki predznak takoj, ko so bili kot potencialna varnostna tveganja opredeljeni tako široki pojmi, kot so migracije, svoboda govora in negativni demografski trendi.

V Levici po besedah Primoža Siterja priporočilu nasprotujejo, ker ocenjujejo, da je bila komisija DZ znova zlorabljena za politične namene politične desnice. Branko Simonovič (DeSUS) pa je dodal, da je bil predlog priporočila na komisiji sprejet zgolj zato, ker ima v njem večino opozicija.

Blaž Pavlin iz NSi je očitke o enostranski pripravi poročila zavrnil. Povedal je, da je komisija predlog priporočil obravnavala na štirih sejah. Na prvih treh koalicijski poslanci niso imeli pripomb na predlog besedila, težave pa so imeli na zadnji seji, ko je komisija sprejemala končno besedilo. Kljub temu pa niso vložili nikakršnih dopolnil, je dejal.

Žan Mahnič iz SDS pa je dejal, da si koalicija ne bi smela zatiskati oči pred nekaterimi varnostnimi tveganji, ki jih omenja dokument in so po njegovem mnenju realna. Koaliciji je tudi očital, da želi namesto večjega nadzora nad Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo slednji dati še dodatna pooblastila, da "vas bo branila ne pred zunanjimi, ampak pred notranjimi sovražniki".

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window