Navigacija
Portal TFL

STA novice / Predlog sprememb zakona o osebni asistenci umaknjen iz javne razprave

četrtek, 11.7.2019

Ljubljana, 11. julija (STA) - Ministrstvo za delo je glede na odzive v času javne razprave o predlogu sprememb zakona o osebni asistenci tega z današnjim dnem umaknilo iz javne razprave. Na predlog je sicer prispelo več pripomb. Zveza Sonček je denimo ocenila, da po pol leta od začetka izvajanja zakona tega še ni smiselno spreminjati brez temeljite analize.

Zakona še ni smiselno spreminjati še zlasti, ker se v tem času pripravlja tudi zakon o dolgotrajni oskrbi. Ta bo prinesel nove možnosti oskrbe za velik del tistih, ki lahko že koristijo storitve osebne asistence, so zapisali v zvezi. Predlagajo, da se spremembe zakona pripravijo po najmanj letu dni ali več od začetka izvajanja. Do takrat pa je treba po njihovem predlogu temeljito spremljati izvajanje osebne asistence ter preučiti dodatne predloge in celovite rešitve storitev, ki bodo odgovarjale različnim ciljnim skupinam.

Hkrati so opozorili, da je treba pri vseh spremembah zakona izhajati iz temeljnih načel in ciljev zakona, torej iz potreb uporabnika, njegovih želja in interesov, da bi se lahko socialno vključeval in živel bolj samostojno.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so se v okviru javne razprave o predlogu, ki se je začela 27. junija, sicer odločili, da bodo upoštevali ključno pripombo, da bi bil lahko družinski član še vedno osebni asistent. S tem so želeli prisluhniti tistim staršem, ki želijo biti osebni asistenti svojim otrokom, so sporočili v sredo.

Zdajšnji predlog med drugim tudi določa, da samostojni podjetniki posamezniki po novem ne bi bili več izvajalci osebne asistence, saj so kot pravnoorganizacijska oblika organizirani skladno z zakonom o gospodarskih družbah za izvajanje pridobitne dejavnosti. Osebna asistenca pa se izvaja nepridobitno. Njen namen je splošno koristen in zato je ne morejo izvajati pravne osebe, ustanovljene za samostojno opravljanje pridobitne dejavnosti, je v predlogu zapisalo ministrstvo.

Vseh izvajalcev osebne asistence je trenutno 49 in zagotavljajo storitev 620 uporabnikom in uporabnicam. Od tega je 23 samostojnih podjetnikov, ki zagotavljajo osebno asistenco 40 uporabnicam in uporabnikom. Med 620 uporabniki je 120 takih, ki jim pomoč kot osebni asistenti nudijo zgolj družinski člani. Vseh osebnih asistentov skupaj je po podatkih ministrstva 1254.

Po zakonu o osebni asistenci, ki se je začel uporabljati z letošnjim letom, je osebna asistenca zakonska pravica, medtem ko so jo do tedaj financirali preko programov ministrstva. Zakon ureja pravico do osebne asistence v obsegu najmanj 30 ur tedensko in pravico do komunikacijskega dodatka za slepe, gluhe in gluhoslepe.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window