Navigacija
Portal TFL

STA novice / Parlamentarni odbor podprl vladno novelo zakona o tajnih podatkih

sreda, 15.1.2020

Ljubljana, 15. januarja (STA) - Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je na današnji seji v drugi obravnavi brez glasu proti podprl vladni predlog novele zakona o tajnih podatkih. Z novelo želi vlada izboljšati učinkovitost sistema in zagotoviti večjo varnost teh podatkov. Pri tem zagotavlja, da novela ne odstopa od ciljev in načel zdajšnje ureditve.

Vodja urada vlade za varovanje tajnih podatkov Igor Eršte je na seji odbora pojasnil, da predlog novele ureja varovanje tajnih podatkov v komunikacijsko-informacijskih sistemih in eksplicitno določa naloge urada. Na področju industrijske varnosti je največja novost podrobnejša ureditev preverjanja lastniške strukture organizacije in povezanih oseb.

Z zdajšnjo ureditvijo namreč po njegovih besedah ni podrobno opredeljen obseg preverjanja ozadja poslovanja organizacije, ki bi lahko bilo v nasprotju z varnostnimi, političnimi ali gospodarskimi interesi Slovenije. Poleg tega novela dostop do tujih tajnih podatkov, kot so podatki EU in zveze Nato, brez opravljenega varnostnega preverjanja omogoča le državnim funkcionarjem na najvišjih položajih.

Nik Prebil (LMŠ) je pritrdil oceni vlade, da novela izboljšuje učinkovitost sistema in zagotavlja večjo varnost tajnih podatkov. Posebej je pozdravil zoženje kroga oseb, ki bi imele dostop do najbolj občutljivih podatkov. Nataša Sukič (Levica) pa je bila do novele kritična, saj po njenem mnenju zmanjšuje transparentnost delovanja državnih organov.

Bojana Muršič (SD) je v zvezi z novelo opozorila, da se Slovenija sooča s problemom politično motiviranega razkrivanja tajnih podatkov, kar ogroža varnostne, politične ali gospodarske interese države. Zato je izrazila pričakovanje, da bodo takšna ravnanja v prihodnje ustrezno sankcionirana.

Parlamentarni odbor je predlog novele zakona o tajnih podatkih podprl z devetimi glasovi za in nobenim proti. Odbor je tudi podprl 13 dopolnil, ki so jih koalicijske stranke oblikovale na podlagi mnenja zakonodajno-pravne službe.

Odbor se je opredelil tudi do zahteve varuha človekovih pravic v zvezi z določbami zakona o nalogah in pooblastilih policije. Varuh se je že leta 2017 na ustavno sodišče obrnil z zahtevo za oceno ustavnosti več določb, ki po njegovem mnenju nedopustno posegajo v človekove pravice oziroma temeljne svoboščine. Ustavno sodišče zahtevo obravnava po delih. Del zakona, ki se nanaša na uporabo tehničnih sredstev za optično prepoznavo registrskih tablic, je razveljavilo, pravna podlaga za uporabo brezpilotnikov pa po mnenju ustavnih sodnikov ni neustavna.

Odločitev o določbah, ki opredeljujejo zbiranje podatkov o letalskih potnikih, še ni znana. Je pa nekoliko popravljena pravila o pridobivanju teh podatkov prinesla novela zakonodaja, ki jo je DZ sprejel lani. A po mnenju varuha še vedno obstajajo nejasnosti in nedoločnosti pri obsegu podatkov, ki se zbirajo, zato je svojo prvotno zahtevo razširil še na nove določbe. DZ pa je danes sledil mnenju zakonodajno-pravne službe, da varuhova zahteva ni utemeljena.

Da so očitki iz varuhove zahteve neutemeljeni, meni tudi vlada. Državna sekretarka na notranjem ministrstvu Melita Šinkovec je poudarila, da gre za implementacijo evropske direktive in njene priloge. V Levici po drugi strani pritrjujejo varuhu. Kot je dejala poslanka Nataša Sukič, zakonske določbe pomenijo grob in protiustaven poseg v zasebnost državljanov, novela pa je prinesla še več represije in nadzora.

Odbor sejo nadaljuje z obravnavo poročila o položaju romske skupnosti v Sloveniji. Sicer se bo odbor danes sestal še na nujni seji, na kateri bo obravnaval predlog novele zakona o delavcih v državnih organih, ki ga je po skrajšanem postopku vložila SMC. Novela bi odpravila neskladja pri priznavanju dodatnih dni dopusta uslužbencem državnih organov.

Tako bi bili po predlogu vsi uslužbenci javnega sektorja upravičeni do dodatnega dneva dopusta na leto za vsakega otroka, ki še ni dopolnil 15 let.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window