Navigacija
Portal TFL

STA novice / Osnutek zakona o čakanju na delo na vladi predvidoma v četrtek

torek, 10.3.2020

Ljubljana, 10. marca (STA) - Osnutek zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače, ki ob širjenju novega koronavirusa predvideva subvencioniranje čakanja na delo doma in v določenih primerih tudi karantene, bi bil lahko v sredo na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS), v četrtek pa na vladi, je danes v DZ dejal državni sekretar na ministrstvu za delo Tilen Božič.

Kot je še pojasnil na seji odbora DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide, je namen predvidenih rešitev delojemalcem in delodajalcem olajšati delo in poslovanje.

Država bi na podlagi interventnega zakona delodajalcem priskočila na pomoč v primerih, ko zaradi slabega poslovnega položaja ne bi mogli zagotavljati dela najmanj 50 odstotkom zaposlenim delavcem hkrati in bi jih napotili na začasno čakanje na delo. V tem času bi bili delavci upravičeni do nadomestila plače v višini 80 odstotkov osnove za nadomestilo plače, del tega bremena pa bi prevzela država.

Delno povračilo nadomestila plače je predvideno tudi v primerih, ko delavec dela ne bi mogel opravljati zaradi karantene, odrejene z odločbo ministra za zdravje.

V obeh primerih bi breme izplačila nadomestila plače v višini 60 odstotkov nosili delodajalci, preostalih 40 odstotkov pa država.

Obdobje delnega prejemanja povračila nadomestila za namen začasnega čakanja na delo bi lahko trajalo največ tri mesece oziroma za obdobje odrejene karantene.

V osnutku zakona so predpisani tudi pogoji za uveljavitev delnega povračila nadomestila plače, med drugim bi se moral delodajalec zavezati k ohranitvi delovnih mest delavcev na začasnem čakanju na delu še za vsaj šest mesecev po začetku začasnega čakanja na delo.

Delodajalec bi pravico do delnega povračila nadomestila plače uveljavljal z vlogo v elektronski in pisni obliki, vložiti bi jo moral pri Zavodu RS za zaposlovanje.

Do delnega povračila nadomestila plače pa ne bi bili upravičeni delodajalci, ki so davčni dolžniki, neplačniki plač in prispevkov za socialno varnost, kršitelji delovne zakonodaje ter tisti, nad katerimi je bil uveden postopek insolventnosti.

Ministrstvo za delo bo, tako Božič, predlagalo, da se predlog zakona obravnava po nujnem postopku, saj so bile v nekaterih podjetjih karantene že odrejene, poleg tega pa v gospodarstvu pričakujejo zaostritev razmer.

Državni sekretar je povedal še, da se ukvarjajo tudi z vprašanjem dela od doma. V okviru dela zakona o delovnih razmerjih, ki obravnava izjemne okoliščine, so pripravili navodilo za delodajalce, ki bodo zaradi širjenja koronavirusa uporabljali ta ukrep, kako ga za določen čas, če sta ogrožena zdravje in življenje ljudi ali premoženje delodajalca, koristiti pod milejšim pogoji.

Odbor je sicer danes na predlog poslanske skupine SDS umaknil obravnavo predlogov dopolnitev zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter novele zakona o javnem jamstvenem in preživninskem skladu Republike Slovenije.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window