Navigacija
Portal TFL

STA novice / Raziskava: Protikoronski ukrepi na škodo žensk

ponedeljek, 10.8.2020

Bruselj, 10. avgusta (STA) - Ukrepi, ki so jih države sprejele za nadzor nad širjenjem okužb z novim koronavirusom, na škodo žensk poglabljajo razlike med spoloma z vidika brezposelnosti, gospodinjskih opravil in finančne varnosti. Na to opozarja fundacija Eurofound, po katere mnenju mora biti ekonomska in socialna vključenost žensk v središču ukrepov za gospodarsko okrevanje.

Evropska fundacija za izboljšanje življenjskih in delovnih razmer (Eurofound) je aprila po vsej EU opravila raziskavo o tem, kako Evropejci doživljajo pandemijo covida-19. Njene izsledke so danes predstavili v Bruslju.

Kot so sporočili, se bodo zaradi sprejetih ukrepov ob pandemiji zaposlitvene možnosti žensk poslabšale bolj kot pa zaposlitvene možnosti moških. Po podatkih Eurostata se je stopnja brezposelnosti med moškimi marca v primerjavi s februarjem povečala za 0,1 odstotne točke na 6,3 odstotka, med ženskami pa za 0,3 odstotne točke na sedem odstotkov.

Razlog, da so ukrepi nesorazmerno bolj prizadeli ženski trg dela, so neravnovesja med spoloma na različnih delovnih mestih v gospodarstvu. Hkrati pa se konflikt med poklicnim in zasebnim življenjem z delom od doma dodatno stopnjuje, saj matere z majhnimi otroki pogosto nosijo glavno breme, so pojasnili pri Eurofoundu.

Ugotovitve kažejo, da pri starših majhnih otrok (do 11 let) konflikt med poklicnim in zasebnim življenjem bremeni ženske bolj kot moške. Zaradi družine se je skoraj tretjina žensk težko osredotočila na svoje delo, medtem ko je podobno občutila le slaba šestina moških.

Družinske obveznosti so prav tako več ženskam kot moškim preprečile, da bi čas namenile delu. Tudi v obratni smeri so bile bolj prizadete ženske - skoraj tretjina žensk je menila, da jim delo preprečuje, da bi čas namenile družinskim obveznostim. Moških je bilo takšnih ena četrtina.

Pritisk, ki ga povzročajo ti konflikti, po prvih ugotovitvah vpliva na duševno počutje žensk bolj kot moških, zlasti kadar so prisotni majhni otroci. Aprila je bilo tako za ženske bolj kot za moške verjetno, da se bodo počutile napete, osamljene in depresivne.

Finančni vpliv krize je bil podoben za oba spola - 38 odstotkov tako žensk kot moških je navedlo, da se je njihov finančni položaj poslabšal, ter da se bo predvidoma še poslabšal. Ker pa ženske pogosteje ne opravljajo plačanega dela oz. delajo na slabo plačanih in začasnih delovnih mestih, so finančno bolj ranljive kot moški, ob tem opozarja Eurofound.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window