Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ob napovedi najverjetnejšega odhoda vseh učencev in dijakov septembra v šolo zadovoljstvo, a tudi nekaj skepse (zbirno)

torek, 18.8.2020

Ljubljana, 18. avgusta (STA) - Če se epidemiološka slika v prihodnjih 14 dneh ne bo bistveno poslabšala, bodo 1. septembra v šolo ob upoštevanju ukrepov odšli vsi učenci in dijaki, je ob robu konference ravnateljev napovedala ministrica Simona Kustec. Predstavniki staršev so z napovedjo zadovoljni, nekaj skepse je med ravnatelji, ki dvomijo, da bo mogoče upoštevati vse ukrepe.

Kustečeva je na novinarski konferenci, sklicani ob robu današnje vsakoletne konference ravnateljic in ravnateljev na Brdu pri Kranju, povedala, da bo sicer več jasnega po četrtkovi seji vlade, na kateri jim bo minister za zdravje Tomaž Gantar seznanil s celovito epidemiološko oceno. Na podlagi tega nato ministrica pričakuje, da bodo sprejeli "najboljše možne odločitve". "Sama bom podprla vse odločitve, ki bodo zagotavljale aktivacijo varnega vračanja v šole za vse učence in dijake," je dejala.

Letošnji prvi šolski dan bi moral biti tako po njenih besedah tak kot vsi prejšnji prvi šolski dnevi, vendar "z dodatno previdnostjo, da gremo v šole zdravi in da spoštujemo priporočila".

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je sicer ravnateljice in ravnatelje danes seznanilo s posebno publikacijo. Ta vsebuje štiri možne modele izvajanja pouka v novem šolskem letu z navodili, kako ravnati in kaj upoštevati ob izvajanju posameznega modela.

Napovedano vrnitev vseh učencev in dijakov v šole ob upoštevanju priporočil za preprečevanje okužb predvideva t. i. B model, ki predvideva omejitve takšne narave, da je zaradi prostorskih in kadrovskih omejitev še vedno mogoče izvajati vzgojno-izobraževalni proces.

Predpisane omejitve so po oceni ministrice življenjske, izvedljive in usklajene z vsemi deležniki v šolstvu. "Če pa se bo kje izkazalo, da katera od šol priporočil ne more izvajati, bomo to tako kot vedno reševali individualno," je dejala.

Tudi direktor Zavoda RS za šolstvo Vinko Logaj je ocenil, da so pripravljena navodila, kako naj poteka pouk ob izvedbi posameznega modela, izvedljiva. Res pa je, da nekatera navodila, ko gre denimo za združevanje delov različnih oddelkov v skupino, terja bistveno več dogovarjanja znotraj šole in vzpostavitev določenih protokolov v njej, je dejal.

B model, po katerem naj bi po trenutnih načrtih septembra stekel pouk, med drugim določa dosledno upoštevanje varnostih priporočil po protokolu, ki ga pripravi šola, vključno z zagotavljanjem fizične razdalje med učenci različnih oddelkov, rednim umivanjem rok in zračenjem prostorov. Malica naj bi potekala v učilnici, za kosilo pa se določi urnik oziroma število učencev, ki so lahko istočasno v jedilnici.

Model priporoča razdelitev oddelkov v manjše skupine, dopušča pa možnost združevanja učencev iz različnih oddelkov v skupine, ko gre npr. za izvajanje izbirnih predmetov.

Glede mask B model določa, da niso potrebne v učilnici, kjer so navzoči učenci enega razreda, učitelji in drugi strokovni delavci pa jih morajo v učilnici uporabljati, kadar ni mogoče zagotoviti ustrezne razdalje med njimi in učenci. Govorilne ure in roditeljski sestanki naj bi potekali na daljavo, le izjemoma v šoli.

Odzivi ravnateljev na priporočila so različni. Medtem ko so nekateri danes izpostavili, da pri izvajanju navodil in priporočil ne bo težav, saj so jih vajeni že iz zaključka minulega šolskega leta, drugi opozarjajo na nekatere težave, denimo pri prevozih v šolo in pri mešanju skupin za izbirne predmete.

Kot je ocenil ravnatelj Gimnazije Kranj Aljoša Brlogar, je B model sprejemljiv. "Morda bodo zaradi tega trpele nekatere izbirne vsebine, ampak temu se lahko prilagodimo," je povedal. Po njegov besedah bi morda kakšne dodatne usmeritve potrebovali še glede poteka športne vzgoje in šolske prehrane, saj je v šolah z manjšimi jedilnicami težko izpolnjevati priporočila.

Direktor Šolskega centra Škofja Loka Martin Pivk je poudaril, da so bila priporočila napisana v sodelovanju z ravnatelji, zato so taka, da jih je možno spraviti v življenje. "Seveda pa ima vsaka šola svoje specifike in se mora glede na te prilagoditi," je dejal.

Da priporočila še vedno niso življenjska, je prepričan predsednik Združenja ravnateljev osnovnih in glasbenih šol Slovenije Gregor Pečan. Kot je poudaril, v šolah ohranjanje metra in pol razdalje ne pride v poštev. Prav tako je opozoril, da je precej predmetov, ki zahtevajo mešanje in združevanje oddelkov, kot so izbirni predmeti, jutranje varstvo, podaljšano bivanje in športni predmeti, kar predstavlja skoraj tretjino predmetnika. Hkrati je izpostavil problem izvajanja šolske prehrane in avtobusnih prevozov, kjer so po njegovem mnenju zahteve Nacionalnega inštituta za javno zdravje preostre, da bi se jih šole lahko držale.

V Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije so z napovedjo, da trenutno vse kaže, da se bodo lahko 1. septembra ob upoštevanju priporočil v šolo vrnili vsi dijaki in učenci, zadovoljni. Takšna napoved je skladna z željami večine staršev in učencev, je dejal predsednik zveze Anton Meden. Zdaj upajo le, da se epidemiološka slika ne bo poslabšala in da bo napovedani način izobraževanja zdržal celo šolsko leto, je dodal.

Na vprašanje, ali so pripravljena navodila življenjska, odgovarja, da jih še ni podrobneje prebral, "glede na seznam sodelujočih institucij in posameznikov pa verjamem, da so dobra". Bodo pa o tem morali več povedati ravnatelji, zagotovo bo samo primernost pokazala tudi praksa, še pravi.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window