Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ob prvem osnutku sprememb policijske zakonodaje pozivi k socialnemu dialogu

petek, 20.11.2020

Ljubljana, 20. novembra (STA) - V fazi usklajevanja na notranjem ministrstvu je predlog novele zakona o nalogah in pooblastilih policije. Na pristojnem ministrstvu ga v tej fazi še ne komentirajo, z njim niso seznanjeni niti v policijskih sindikatih. Pričakujejo pa sodelovanje v nadaljnjih fazah priprave predloga.

Nekateri predlogi rešitev, ki naj bi jih vsebovala omenjena novela, so sicer že prišli v javnost. Po poročanju medijev novela med drugim ukinja funkcijo direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Uslužbencem NPU bo po novem nadrejen šef kriminalistov.

Večer tudi izpostavlja, da bi bil v odstavku, ki opredeljuje organiziranost NPU "v notranji organizacijski enoti Generalne policijske uprave, pristojni za zatiranje kriminalitete", po novem izpuščen zapis, da je NPU pri izvajanju svojih nalog avtonomen.

POP TV pa je v četrtek izpostavil, da naj bi bil iz novele izpuščen del, po katerem direktor NPU predlaga, katere preiskave bodo prevzeli pod svoje okrilje, pač pa bi o tem odločal Generalni direktor policije.

"Čim pa imamo politično nastavljenega direktorja, vso to zmanjševanje operativne avtonomnosti pomeni priprta vrata za vpliv politike na konkretne kazenske primere, kar pa je nedopustno," je rešitve za POP TV komentiral strokovnjak za policijska pooblastila s mariborske fakultete za varnostne vede Miroslav Žaberl.

Imenovanje direktorjev policijskih uprav in komandirjev policijskih postaj bi bilo poslej vezano na petletni mandat, za njihovo razrešitev pa bi bilo dovolj že škodovanje ugledu policije. Spremembe naj bi bile povezane tudi s pristojnostmi ministra glede usmerjanja dela policije, po pisanju Večera še piše v osnutku.

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš je potrdil le, da so seznanjeni s tem, da je predlog novele v pripravi, ne pa še s kakršnimi koli rešitvami. Po njegovih informacijah trenutno še zbirajo predloge "znotraj hiše", torej v okviru notranjega ministrstva.

V razpravo o spremembah zakona o organiziranosti in delu v policiji so navadno po njegovih besedah sindikati vključeni, saj vplivajo tudi na pravice in obveznosti iz delovnega razmerja. Tako pričakuje, da bodo tudi v tem primeru s predlaganimi spremembami seznanjeni, ko bo stvar zadosti zrela, da bodo lahko pri tem sodelovali tudi socialni partnerji.

Manj optimističen glede tega pa je predsednik Policijskega sindikata Slovenije Rok Cvetko. Po njegovih besedah je s stališča dialoga s socialnimi partnerji, ki bi morali osnutek dobiti v usklajevanje, nenavadno, da ga je pred tem dobil medij. To po njegovih besedah potrjuje, da "ta minister in ta vlada socialnega dialoga ne jemljeta resno".

Spomnil je, da so bili v fazi priprav na sprejem zakona leta 2013 dejavno vključeni v pripravo zakonodaje. Tokrat pa ni tako in se po Cvetkovih besedah utegne zgoditi, da jih bodo za mnenje povprašali na dan sprejema predloga na vladi.

Do rešitev iz osnutka se ni želel opredeljevati. "Ni dovolj tisto, kar nek medij povzame, ampak je treba videti tudi normativno osnovo, kako je stvar zapisana in kaj dejansko pomeni v pravnem smislu," je dodal za STA.

So pa konkretneje rešitve iz osnutka komentirali v Združenju policijskih šefov Slovenije. Kot je na spletni strani navedel predsednik združenja Franc Virtič, izražajo "resno zaskrbljenost" nad željami in prizadevanji notranjega ministrstva po spremembi akta, ki ureja organizacijo, delovanje in vodenje policije ter določa posebnosti delovno pravnih razmerij zaposlenih v policiji ter njihove pravice in obveznosti.

Kot je dodal, policija s svojim delovanjem zagotavlja varovanje temeljnih človekovih pravic in svoboščin, pravno varnost in s tem razvoj demokracije in pravne enakosti. Prav občutljivost in pomembnost tega predpisa pa narekujeta, da se sprememb velja lotevati s "tresočo roko", torej premišljeno in argumentirano.

Ob tem pozivajo k pripravi morebitnih sprememb v širšem dialogu in ob argumentirani razpravi v okviru ali vzporedno s pripravo kariernega sistema v policiji.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window