Navigacija
Portal TFL

STA novice / Andrijanič - od vodje strateškega sveta za digitalizacijo do ministra za digitalno preobrazbo (biografija)

petek, 16.7.2021

Ljubljana, 16. julija (STA) - Vodja strateškega sveta za digitalizacijo pri vladi Mark Boris Andrijanič je novi minister brez listnice, pristojen za digitalno preobrazbo. Na ta položaj prihaja iz tehnološkega podjetja Uber, sicer pa o sebi pravi, da je v času življenja v tujini spremljal in soustvarjal številne uspešne digitalne zgodbe. Političnih ambicij, kot trdi, nima.

Andrijanič je univerzitetni diplomirani pravnik. Rodil se je v Ljubljani, velik del otroštva je preživel v Novem mestu, odkoder izhaja njegova družina. V Ljubljani je obiskoval osnovno šolo in gimnazijo, diplomiral je na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Na Univerzi v Oxfordu je študiral mednarodne odnose in pridobil naziv Master of Public Policy.

"Ta izjemna izkušnja me je globoko zaznamovala, študij v tujini mi je omogočila štipendija Slovenske znanstvene fundacije, za kar sem ji do danes hvaležen," je 38-letni Andrijanič o študiju v tujini dejal na zaslišanju pred odborom DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Ponosen je, da je že od mladih nog aktiven v civilni družbi. Soustanovil in vodil je vrsto nevladnih organizacij, ki so si prizadevale za promocijo podjetništva in aktivnega državljanstva. Ena od njih je mladinska pobuda Mreža idej, ki je v času zadnje finančne krize stotinam mladih pomagala do novih znanj, veščin in zaposlitvenih priložnosti.

Vzpostavil je tudi vrsto strateških partnerstev z mesti in nevladnimi organizacijami na področju trajnostne mobilnosti, pametnih mest in digitalne transformacije ter kot govorec sodeloval na številnih mednarodnih konferencah o novih tehnologijah tako v EU kot ZDA.

Sodeloval je pri digitalni transformaciji Estonije, v desetih letih življenja v tujini je sodeloval tudi pri številnih drugih uspešnih digitalnih zgodbah. "Vsa ta leta sem z grenkobo opazoval, kako nas z velikimi koraki dohitevajo in celo prehitevajo srednjeevropske države, ki so bile pred 30 leti bistveno manj razvite od nas," je dejal na zaslišanju v DZ.

Nekaj časa je bil v Bruslju, pred tem pa tudi v Washingtonu in Sierri Leone. Maja 2016 se je zaposlil pri tehnološkem podjetju Uber, kjer je bil do povabila, naj kandidira za ministra, direktor za korporativne zadeve v srednji in vzhodni Evropi. Kot pravi, nikoli ni bil Uberjev lobist in tudi služba tam ga ne čaka.

Aprila letos je prevzel vodenje strateškega sveta za digitalizacijo pri vladi. Ta je konec junija predstavil prvi paket ukrepov s 40 rešitvami za digitalizacijo javne uprave, zdravstva, izobraževanja in gospodarstva, v katerem pa po njegovih besedah še niso zajete vse rešitve, ki bi bile potrebne za napredek Slovenije na tem področju. Predstavitev novega paketa ukrepov napoveduje septembra.

Andrijanič izpostavlja, da mora v Sloveniji digitalni preboj postati stvar širšega političnega in družbenega konsenza. "Digitalizacijo vidim kot ekipni šport, tu mora delati skupaj celotna politika, celotna družba," pravi.

Andrijanič je najmlajši od petih vnukov znanega novomeškega gospodarstvenika in farmacevta Borisa Andrijaniča (1910-1993). Boris Andrijanič je bil oče farmacevtske družbe Krka, ki jo je kot direktor vodil med letoma 1954 in 1984.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window