Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ministrstvo za pravosodje o pogojih PCT na sodiščih: Za nemoten potek sodnega postopka potrebno konstruktivno sodelovanje vseh strank

torek, 21.9.2021

Ljubljana, 21. septembra (STA) - Ministrstvo za pravosodje glede zahtevanih pogojev PCT za stranke in zaposlene na sodiščih opozarja, da ti ne veljajo za nujne postopke socialne in družinske problematike. Poudarjajo pa, da je za nemoten potek sodnega postopka potrebno konstruktivno sodelovanje vseh strank in udeležencev.

Sodni svet je namreč izdal stališče, v katerem navaja, da z odlokom vlade o obveznem izpolnjevanju pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) ni mogoče omejevati dostopa do sodišč in njihovega dela. Vsakršno poseganje v ustavno in zakonsko ureditev položaja sodstva s podzakonskimi predpisi je namreč nedopustno, saj skladno z ustavo ureditev sodišč lahko določa le zakon, so zapisali.

Zato Sodni svet ugotavlja, da je spoštovanje določb odloka za stranke oziroma druge udeležence v postopkih in obiskovalce sodišč povzročilo okoliščine, ki bistveno otežujejo oziroma preprečujejo običajen potek sodnih postopkov.

Na ministrstvu za pravosodje so ob tem za STA navedli, da so podali svoje stališče glede zahtevanih pogojev PCT za stranke in zaposlene na sodiščih, vlada pa je minuli teden na dopisni seji sprejela, da omejitve ne veljajo za nujne postopke socialne in družinske problematike.

Podali so še splošno oceno, da nemoten potek sodnega postopka predpostavlja konstruktivno sodelovanje vseh strank in udeležencev. "Izogibanje sodišču namreč podaljšuje postopek, odlaga pravnomočno odločitev o viseči sodni zadevi, kar posledično negativno vpliva na pravno varnost, ne nazadnje pa tudi na ravnanje drugih ljudi, ki se znajdejo v podobnem položaju," so navedli.

Dodali so še mnenje vrhovnega sodišča, da bo o posledicah ob morebitni zavrnitvi izvajanja pogoja PCT v konkretni zadevi tehtal sodnik. Ta bo moral tehtati zlasti med pravico do zdravja sodnikov in vseh zaposlenih na sodišču kot tudi strank in drugih udeležencev sodnih postopkov in dostopom do sodišč oziroma sodnega varstva, ki predstavlja ustavno kategorijo. Takšno tehtanje pa seveda vključuje tako presojo sorazmernosti (zlasti z vidika morebitnih milejših sredstev za dosego cilja, ki je nedvomno legitimen) ter enake obravnave, so še navedli v kabinetu ministra Marjana Dikaučiča.

Pogoj PCT na sodiščih za zdaj sicer ostaja, in sicer za vse osebe, ki so uporabniki storitev ali udeleženi oz. prisotni pri izvajanju dejavnosti na slovenskih sodiščih, torej tudi za stranke oziroma druge udeležence v postopkih in za obiskovalce sodišč.

Da je obvezno izkazovanje pogoja PCT na sodiščih ukrep, ki prekomerno posega v ustavno zagotovljeno pravico do poštenega sojenja, so v minulem tednu ocenili tudi pri Pravni mreži za varstvo demokracije.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window