Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ končal postopek obravnave predloga novele zakona o RTVS

petek, 24.9.2021

Ljubljana, 24. septembra (STA) - Za predlog novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), s katero so v LMŠ predlagali spremembe v sestavi in načinu imenovanja članov programskega sveta RTVS, je zakonodajni postopek končan. Danes so na seji DZ poslanske skupine zgolj predstavile svoja stališča, saj predlagane spremembe že na odboru niso dobile zadostne podpore.

V LMŠ so z novelo predlagali popravke dveh členov, ki opredeljujeta sestavo in način imenovanja programskega sveta zavoda. Po sedanji ureditvi namreč 16 programskih svetnikov RTVS predlaga politika, v LMŠ pa so predlagali, da bi to izbiro prepustili neposredno civilni družbi in strokovni javnosti.

Po predlogu novele bi zdaj 29-članski programski svet RTVS po novem imel le še 23 članov; 13 bi jih imenovali po enakem principu kot doslej, o preostalih desetih pa ne bi več odločali poslanci. Po predlogu LMŠ bi dva člana po novem imenovale strokovne organizacije novinarjev, po enega pa organizacija gluhih in naglušnih, organizacija slepih in slabovidnih, nevladne organizacije v javnem interesu na področju športa, katedra za novinarstvo pri ljubljanski fakulteti za družbene vede, varuh človekovih pravic, Društvo slovenskih pisateljev in Združenje dramskih umetnikov, strokovna združenja glasbenih ustvarjalcev, še enega pa strokovna združenja s področja filma in avdiovizualne produkcije.

Na današnji seji DZ so v več poslanskih skupinah v predstavitvi stališč menili, da bo sicer potrebno zakon prenoviti, a se s predlaganimi rešitvami niso strinjali, med drugim je bilo slišati, da je predlagana rešitev parcialna, premalo domišljena, pa tudi neustrezna.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window