Navigacija
Portal TFL

STA novice / Agencija za varstvo konkurence kritična do predlaganih sprememb v lekarniški dejavnosti

torek, 28.9.2021

Ljubljana, 28. septembra (STA) - Agencija za varstvo konkurence je kritična do predlagane novele zakona o lekarniški dejavnosti, ki jo je vložila SMC. Po njihovem mnenju predlagane spremembe niso dovolj argumentirane in ne temeljijo na poglobljeni analizi. Ob tem opozarjajo, da se je treba sprememb lotevati s skrbnim premislekom in z analizo pričakovanih učinkov sprememb na trgu.

Predlog novele SMC predlaga izničitev prepovedi vertikalnih povezav med nabavno in ponudbeno stranjo v distribucijski verigi dobave zdravil, torej ponovno omogoča vertikalno povezovanje v lekarniški dejavnosti. Po mnenju agencije takšna sprememba ni dovolj argumentirana in ne predstavlja primerne rešitve, saj ne temelji na poglobljeni ekonomski analizi relevantnih upoštevnih trgov, pri tem pa ob odsotnosti analiz in utemeljitev za takšno ureditev tudi diskriminira vsaj med javnimi in zasebnimi lekarniškimi zavodi. Zato v agenciji pozdravljajo vložitev dopolnila, ki predlaga črtanje omenjenega člena novele.

Agencija se zavzema za ohranitev ureditve, kot jo predvideva veljavni zakon, ki takšno povezovanje prepoveduje. Morebitna odločitev o ukinitvi prepovedi vertikalnih povezav pa bi morala temeljiti na celostni analizi in upoštevaje specifike slovenskega trga distribucije zdravil, menijo.

Glede na dosedanje izkušnje agencije na maloprodajnem in veleprodajnem trgu zdravil je težko zagovarjati stališče, da bi sama ukinitev prepovedi vertikalnih integracij med nabavno in ponudbeno stranjo distribucijske verige zdravil pozitivno vplivala na konkurenco, so zapisali. Po mnenju agencije bi bil problematičen pristop k spremembi zakonodaje, ki bi se tega loteval parcialno, ne da bi upošteval posebnosti slovenskega trga distribucije zdravil, npr. zelo reguliran trg, kjer je povpraševanje po zdravilih togo in kjer je vstop novih konkurentov na nabavni strani distribucijske verige zelo otežen oziroma onemogočen.

Ob tem imajo v agenciji pomisleke tudi glede predlagane spremembe osnovne definicije gravitacijskega območja lekarne in na predvideno olajšanje sodelovanja več različnih občin glede ustanavljanja oziroma organizacije lekarniških zavodov ne glede na njihovo geografsko povezanost.

V agenciji menijo, da je obrazložitev glede spremembe gravitacijskega območja lekarne pomanjkljiva. Podatki, ki se naslanjajo na navedbe glede dnevnih in sezonskih migrantov, so predstavljeni nesistematično in statistično težko preverljivo, prav tako pa je odsotna tudi vsakršna vsebinska analiza učinkov predlagane spremembe, so prepričani. Podobno je mnenje agencije tudi glede predloga o skupnem ustanavljanju lekarn.

Ob tem na agenciji opozarjajo, da so obravnavali več zadev pri distribuciji zdravil, ki so tako na nabavni kot ponudbeni strani povezane distribucijske verige omejevale ali predstavljale verjetnost omejevanja konkurence.

Primeri potrjujejo, da na trgu distribucije zdravil očitno obstajajo konkurenčno pravna tveganja. Te pa je treba reševati temeljito in sistemsko, saj sta veleprodajna in maloprodajna stran distribucije zdravil nujno medsebojno povezani, poseg na eni strani pa lahko pomeni konkurenčno-pravno posledico na drugi strani verige, zato se je treba sprememb lotevati s skrbnim premislekom in z analizo pričakovanih učinkov sprememb na trgu, so dodali.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window