Navigacija
Portal TFL

STA novice / Glasovanje o listi devetih ministrskih kandidatov še zadnji korak do oblikovanja vlade po načrtih koalicijskega trojčka (ozadje)

nedelja, 22.1.2023

Ljubljana, 22. januarja (STA) - DZ bo v tem tednu glasoval o listi devetih ministrskih kandidatih, ki bodo z reorganizacijo vlade zasedli ministrske stolčke. Kandidati so že dobili zeleno luč pristojnih parlamentarnih odborov, z glasovanjem v DZ pa bo storjen še zadnji korak do oblikovanja vlade, kot so si jo je ob vstopu v koalicijo zastavili v Gibanju Svoboda, SD in Levici.

Reorganizacija vlade prinaša ustanovitev treh novih ministrstev, in sicer ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ministrstva za okolje, podnebje in energijo ter ministrstva za solidarno prihodnost.

Kandidat za vodenje prvega je dosedanji minister za izobraževanje Igor Papič, kandidat za vodenje drugega pa dosedanji minister za infrastrukturo Bojan Kumer, ministrstvo za solidarno prihodnost bo ob zeleni luči parlamenta prevzel sedanji državni sekretar na ministrstvu za delo Simon Maljevac.

Kandidata za vodenje izpraznjenih ministrskih mest na šolskem in infrastrukturnem ministrstvu sta dosedanja državna sekretarja Darjo Felda in Alenka Bratušek.

Poslanci bodo v paketu ministrskih imen glasovali tudi o štirih aktualnih ministrih, saj zakon njihovim resorjem prinaša spremembe dosedanjih področij oziroma preoblikovanje vladnih služb v ministrstva. Kandidati za ministra za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, za ministra za naravne vire in prostor Uroš Brežan, za ministrico za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh in za ministra za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek morajo tako znova po mandat v DZ.

Vseh devet kandidatov je v začetku januarja že uspešno prestalo zaslišanje pred pristojnimi parlamentarnimi odbori, do nastopa ministrske funkcije jih tako loči le še glasovanje v DZ. Ta bo na dnevnem redu januarskega rednega plenarnega zasedanja v torek.

Oblikovanje vlade po načrtih koalicije šele po slabem letu

Vlada premierja Roberta Goloba bo tako v sestavi, kot si jo je zamislila koalicija Gibanja Svoboda, SD in Levice maja lani, zaživela slabo leto po nastopu mandata.

Predlagane spremembe zakona o vladi je namreč s pobudo najprej za posvetovalni, nato pa še zakonodajni referendum začasno zaustavila opozicijska SDS. Volivci pa so na novembrskem referendumskem glasovanju s 56,69 odstotki glasov za prižgali zeleno luč spremembam zakona o vladi.

Poslanci bodo tako po osmih mesecih od nastopa mandata Golobove vlade glasovali še o enem paketu ministrskih kandidatov. DZ glasuje o listi kandidatov za ministre kot celoti, potrditi pa jo mora večina poslancev, ki se udeležijo glasovanja. Ob zdajšnji koaliciji, ki v parlamentu šteje 53 poslancev, presenečenj ob glasovanju ni pričakovati.

Po potrditvi ministrskih kandidatov se bo vladna ekipa, v kateri bo sedaj sedelo 20 ministrov, še isti dan sestala na seji vlade.

Stolček na čelu notranjega ministrstva ostaja še nezaseden

V paketu ministrskih kandidatov pa tokrat še ni kandidata oziroma kandidatke za novega ministra za notranje zadeve. Po odstopu notranje ministrice Tatjane Bobnar v začetku decembra tako mesto na čelu tega resorja še vedno ostaja nezasedeno, vodenje ministrstva pa je začasno, za največ tri mesece, prevzela ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Na vprašanja, ali se prav njej v prihodnje obeta vodenje ministrstva za notranje zadeve, pa je ministrica v preteklih dneh dejala le, da je sama "odlična ministrica za javno upravo".

V javnosti je sicer po odstopu Bobnarjeve neuradno zaokrožilo nekaj imen morebitnih kandidatov, a premier Golob je za zdaj na vprašanja o kandidatu za novega notranjega ministra dejal, da si bodo za izbiro kandidata vzeli toliko časa, kolikor ga bodo potrebovali, da bodo našli rešitev, s katero bodo zadovoljni.

Pred koalicijo leto načrtovanja reform, preizkus enotnosti zdravstvo

Vlada sicer napoveduje, da bo v tem letu začrtala izhodišča za več reform, v središču je bila v teh dneh predvsem zdravstvena reforma. Slednji je bil namenjen tudi nedavni koalicijski vrh na Brdu pri Kranju, na katerem so se dogovorili tudi o podpisu zaveze za sodelovanje pri pripravi zdravstvene reforme.

Ta bo vsebovala časovnico zakonodajnih in izvedbenih ukrepov do leta 2025, načelno podporo podpisu zaveze so dan po vrhu koalicije napovedali v vrstah vseh treh koalicijskih poslanskih skupin.

Je pa za nekaj razburjenja v koalicijski Levici v petek ob javni predstavitvi analize zdravstvenega sistema poskrbel minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki je na novinarski konferenci dejal, da Levica podpira brezpogojno vključevanje zasebnikov v sistemske rešitve zdravstvene reforme. V stranki so ob tem poudarili, da se o tem vprašanju na sredinem koalicijskem vrhu niso pogovarjali in tako ni del zavez.

Rok, do katerega morajo koalicijski poslanci podati svoje podpise k zavezi, se izteče v začetku prihodnjega tedna.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window