Navigacija
Portal TFL

STA novice / Bruselj predlaga podaljšanje začasne zaščite za ukrajinske begunce

torek, 19.9.2023

Bruselj, 19. septembra (STA) - Evropska komisija je danes predlagala podaljšanje začasne zaščite za ljudi, ki so se zaradi ruske agresije na Ukrajino zatekli v EU, do začetka marca prihodnje leto. Kot so navedli v Bruslju, bo to več kot štirim milijonom ljudi omogočilo gotovost in podporo.

"Komisija ocenjuje, da razlogi za začasno zaščito ostajajo in da jo je treba podaljšati. Trenutne negotove razmere še ne omogočajo varne in trajne vrnitve tistih, ki uživajo začasno zaščito v EU," so zapisali v Bruslju. Zdaj mora podaljšanje potrditi še Svet EU, v katerem se sestajajo države članice.

EU je direktivo o začasni zaščiti, ki ukrajinskim beguncem med drugim omogoča brezpogojen dostop do zdravstva, šolanja, dela in stanovanj v državah članicah, aktivirala v začetku marca lani. Nato je bila avtomatično podaljšana še za eno leto.

Začasno zaščito so države članice podelile več kot štirim milijonom ljudi, od tega več kot trem milijonom že v prvi polovici leta 2022, torej v nekaj mesecih po začetku ruske agresije februarja lani.

Podaljšanje začasne zaščite za begunce iz Ukrajine je v svojem letnem nagovoru v Evropskem parlamentu pretekli teden napovedala že predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window