Navigacija
Portal TFL

STA novice / Skupina volivcev s predlogom zakona za prepoved glifosata v Sloveniji

petek, 22.9.2023

Ljubljana, 22. septembra (STA) - Skupina volivcev je v DZ vložila predlog zakona o prepovedi proizvodnje, prodaje in uporabe glifosata v Sloveniji. Z njegovim sprejemom bi Slovenija postala prva članica EU, ki bi prepovedala ta herbicid, ki mu nasprotniki očitajo rakotvornost, Evropska komisija pa ravno v teh dneh predlaga podaljšanje dovoljenja za njegovo prodajo do leta 2033.

Predlog zakona so ob sodelovanju domačih in mednarodnih strokovnjakov ter neodvisne znanosti pripravili gibanje Zdrava družba, Anton Komat in mednarodno društvo za varstvo okolja in narave Alpe Adria Green. "Cilj predloga zakona je ukinitev ene pomembnih okoljskih groženj v Sloveniji s trajno prepovedjo proizvodnje, prodaje in uporabe glifosata," so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Kot so dodali, je bilo že milijonkrat povedano oz. napisano, da je glifosat sporna kemikalija, ki ogroža zdravje ljudi in narave. S prepovedjo uporabe glifosata bodo obvarovana življenja vseh: od tistih, ki prihajajo v stik s to nevarno kemikalijo, do vseh neposredno ogroženih preko kontaminirane vode in hrane. "Ali lahko nekdo odgovoren temu sploh še nasprotuje?," so se vprašali.

Glifosat je najpogosteje uporabljan herbicid v kmetijstvu, gozdarstvu in vrtnarstvu, na trgu pa je od leta 1974. Kritiki opozarjajo na njegovo morebitno rakotvornost. Evropska komisija je decembra 2017 sprejela petletno podaljšanje dovoljenja za njegovo prodajo. To dovoljenje se izteče 15. decembra letos, zdaj pa komisija predlaga novo podaljšanje še za deset let. Odločanje držav članic bo predvidoma 13. oktobra.

Posamezne članice lahko sicer kljub dovoljenju za prodajo aktivne snovi na ravni EU na nacionalni ravni prepovedo uporabo proizvodov, ki jo vsebujejo.

V Sloveniji je od oktobra 2019 prepovedana uporaba vseh herbicidov, tudi tistih z vsebnostjo glifosata, na vseh javnih površinah. Fitofarmacevtsko sredstvo, ki vsebuje glifosat, pri nas proizvaja tovarna kemičnih izdelkov Albaugh (nekdanji Pinus Rače).

V DZ imajo zdaj sedem dni časa, da predlog zakona pregledajo ter predlagatelje pozovejo k morebitnim dopolnitvam, nato pa bo predsednica DZ odredila 60-dnevni rok za zbiranje potrebnih najmanj 5000 podpisov volivcev.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window