Portal TFL

STA novice / Uprava: Oskrbnina za odvzete živali namenjena kritju neposrednih stroškov

torek, 28.11.2023

Ljubljana, 28. novembra (STA) - Oskrbnina za trajno odvzete rejne živali je namenjena kritju neposrednih stroškov začasne oskrbe živali, ne financiranju društev oziroma kmetijskih gospodarstev, so sporočili iz uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Ob tem so zanikali navedbe, da takšne živali nameščajo le pri društvih z delovanjem v javnem interesu.

Kot so v današnjem sporočilu za javnost zapisali v upravi, trajno odvzete rejne živali po odvzemu namestijo na vnaprej določene lokacije. V medijih se po njihovih navedbah pojavljajo napačne informacije, da je to le pri društvih, ki delujejo v javnem interesu. To ne drži, saj jih nameščajo tudi na kmetijska gospodarstva, ki opravljajo dejavnost reje živali. Živali najpozneje v 30 dneh po namestitvi prodajo.

Za čas namestitve do odkupa živali uprava plačuje oskrbnino. Ta vključuje stroške namestitve (nastilja), krme in vode, dela (oskrba živali, molža, pomoč veterinarju, nega po navodilih veterinarja) ter druge materialne stroške.

Višina oskrbnine je po pojasnilih uprave odvisna od posameznega primera, saj nanjo vpliva več dejavnikov, predvsem pa zdravstveno stanje živali. "Pri tem uprava poudarja, da je strošek oskrbnine namenjen tistemu, ki v tem času oskrbuje živali. To pa niso vedno društva, kot se mestoma napačno povzema v medijih, temveč tudi druga kmetijska gospodarstva, ki nimajo statusa društva," so zapisali. Ta ukrep je po njihovih navedbah veljal že v prejšnjem zakonu o zaščiti živali.

Po prodaji odvzetih živali se kupnina porabi za poplačilo stroškov postopka (transport živali in oskrbnina), razlika pa se nameni zavetiščem, ki zagotavljajo pomoč, oskrbo in namestitev zapuščenih hišnih živali.

Področje odvzema rejnih živali je dodatne pozornosti deležno po nedavnem odvzemu govedi na kmetiji pri Krškem. Zaradi očitkov o nepravilnostih v postopku odvzema je inšpekcija za varno hrano izdala sklep o izredni preverbi postopka. V javnosti so zaokrožile tudi trditve, da je odvzem živali posledica nedavno sprejete novele zakona o zaščiti živali, kar pa so pristojni večkrat zanikali.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window