Portal TFL

STA novice / Uprava za varno hrano preklicala ukrepe zaradi ptičje gripe

ponedeljek, 10.6.2024

Ljubljana, 10. junija (STA) - Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin rejce perutnine in ptic v ujetništvu na območju občin Ptuj, Markovci, Videm pri Ptuju, Cirkulane in Hajdina obvešča, da so preklicani ukrepi, ki so jih februarja uvedli zaradi visoko patogene aviarne influence pri divjih pticah. Za celotno Slovenijo medtem še vedno velja več priporočil.

Ne glede na ukinitev ukrepov za celotno državo še vedno tako veljajo priporočila za zmanjšanje tveganja prenosa virusa z divjih ptic na perutnino in ptice v ujetništvu, so sporočili z uprave za varno hrano. Rejce perutnine in ptic v ujetništvu ter vse, ki prihajajo v stik s perutnino ali divjimi pticami, tako pozivajo k izvajanju biovarnostnih ukrepov.

Med drugim naj perutnino in ptice v ujetništvu gojijo na prostem tako, da živali zaščitijo pred stikom z divjimi pticami (na primer z mrežami ali strehami), ali jih imajo v ograjenem prostoru ter oskrbujejo s krmo in vodo v zaprtih prostorih. Na vodnih zajetjih na prostem, do katerih dostopajo živali, naj rejci preprečijo dostop divjim vodnim pticam, vodo za napajanje iz površinskih vodnih zajetij, do katerih imajo dostop divje vodne ptice, pa naj rejci pred uporabo obdelajo s postopki, ki preprečujejo aktiviranje virusov aviarne influence.

Prav tako jih pozivajo, naj nepooblaščenih oseb ne spuščajo v prostore, kjer je nastanjena perutnina, ter upoštevajo ukrepe za preprečevanje širjenja bolezni pri delu s perutnino. Pri lovu na mlakarice ter odlovu in označevanju divjih vodnih ptic ter na raznih prireditvah oz. drugih zbiranjih perutnine naj prav tako izvajajo biovarnostne ukrepe.

Zelo pomembno je po opozorilih uprave tudi zgodnje odkrivanje bolezni. "Z izvajanjem ukrepov za zgodnje odkrivanje in hitro potrditev bolezni lahko omejimo širjenje bolezni in posledično zmanjšamo škodo, ki jih pojav bolezni lahko povzroči," so zapisali.

Pri znakih, ki bi lahko kazali na pojav aviarne influence v reji, naj rejci nemudoma pokličejo svojega veterinarja, so še zapisali.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window