Navigacija
Portal TFL

STA novice / Komisija DZ za poslovnik bo za spremembe poslovnika imenovala delovno skupino

ponedeljek, 16.5.2016

Ljubljana, 16. maja (STA) - Komisija DZ za poslovnik se je danes dogovorila o načinu dela v zvezi s prejetimi predlogi za spremembe in dopolnitve poslovnika DZ. Do konca maja bo pripravila pregled odgovorov o podpori posameznim predlogom, poslanske skupine pa bodo predlagale tudi člane za delovno skupino, ki bo pripravila končno besedilo predloga sprememb poslovnika.

Delovno skupino za pripravo končnega predloga sprememb in dopolnitev poslovnika bodo sestavljali po en predstavnik vsake poslanske skupine (član komisije ali kateri drugi poslanec).

Poslanske skupine so se sicer do poslanih predlogov za spremembe in dopolnitve poslovnika že opredelile. Danes pa so določili, da bodo do 31. maja v besedilo pregleda vseh predlogov za spremembe in dopolnitve poslovnika DZ, ki so v amandmajski obliki, vnesli opredelitve do posameznih predlogov in tako vsaj približno ugotovili, kateri predlogi imajo možnosti za uspeh. Spremembe poslovnika mora sicer potrditi DZ z najmanj dvotretjinsko večino.

Komisija za poslovnik bo poslanskim skupinam posredovala tudi predlog za spremembe poslovnika, ki ga je sicer z dnevom zamude glede na določen rok poslala poslanska skupina nepovezanih poslancev, s prošnjo, da se do predloga opredelijo do 27. maja.

O predlogih ali odgovorih na posamezne predloge za spremembe poslovnika DZ komisija podrobno še ni razpravljala. Tudi koalicija se v dopisu ni podrobno opredeljevala. Je pa naredila nabor tistih predlogov, za katere meni, da bi lahko v okviru obravnave na komisiji pridobili ustrezno podporo bodisi v predloženem bodisi spremenjenem besedilu.

Kot sledi iz predloženega gradiva, je nekaj predlogov, med njimi tudi strokovnih služb DZ, tehnične ali postopkovne narave, nekaj pa se jih nanaša na ravnanje poslancev.

Med drugim poslanec Jani Möderndorfer (SMC) predlaga vnos določil, da poslanec na sejah DZ ali delovnih teles goji demokratični dialog, se izogiba poniževanju, podcenjevanju in razžalitvam, da se vede strpno in ter ne uporablja sovražnega govora. V primeru kršitev teh določb predvideva možnost ukrepanja predsednika DZ.

Poslanska skupina ZL ima nekaj predlogov v zvezi s predložitvijo delovnega gradiva na delovnih telesih DZ ali pri predlogih zakonov. Med drugim predlagajo, da so k predlogom predloženi tudi podatki, kateri zunanji svetovalci so sodelovali pri pripravi predpisa, znesek plačila, ki so ga v ta namen prejeli, ter podatek o usklajenosti predloga z vladno zakonodajno službo. Ko je predlagatelj vlada, morajo biti predlogu predložena tudi mnenja, predlogi in pripombe strokovne ali zainteresirane javnosti.

Poslanska skupina SDS med drugim predlaga določilo, da matično delovno telo o predlogu zakona, za katerega še ni potekel rok za vložitev zahteve za splošno razpravo, ne more skleniti, da ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

SDS še predlaga, da mora član vlade svojo morebitno odsotnost pri obravnavi poslanskih vprašanj na seji DZ najaviti najpozneje pet dni pred začetkom seje.

Poslanska skupina DeSUS ima predloge v zvezi s ponovnim odločanjem DZ o zakonu na zahtevo DS. Kadar se zahteva DS nanaša na posamezne člene zakona, matično delovno telo obravnava in predlaga dopolnila le k tem členom. Če ni bilo sprejeto nobeno dopolnilo ali če matično delovno telo ni predlagalo dopolnila, DZ ponovno glasuje o zakonu. Če DZ sprejme dopolnilo k zakonu, glasuje o zakonu v spremenjenem besedilu, še predlagajo v DeSUS.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window