Dnevne zakonodajne novosti / 24. februar 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 121/2023 z dne 1.12.2023
TEMA DNEVA
Izteka se rok za prijavo dobičkov, obresti in najemnin
Tema dneva

Ta teden se izteče rok za oddajo kar nekaj napovedi za odmero davkov od dohodkov iz kapitala. Najpozneje do petka je treba prijaviti prihodke od najemnin, kot tudi lani prejete obresti in ustvarjene kapitalske dobičke. Napovedi je treba oddati tudi v primeru, da so bili dohodki doseženi izven Slovenije. Vsi obrazci so dostopni na vseh finančnih uradih in izpostavah ter na spletni strani Fursa. Stopnja davka od vseh teh prihodkov za leto 2019 še znaša 25 odstotkov, z letošnjim 1. januarjem pa se je zvišala na 27,5 odstotka.(več)

V veljavi novela zakona o tajnih podatkih
V veljavo je stopila novela zakona o tajnih podatkih, ki med drugim ureja varovanje tajnih podatkov v komunikacijsko-informacijskih sistemih in eksplicitno določa naloge urada vlade za varovanje tajnih podatkov. S tem se bo izboljšala učinkovitost sistema in zagotovila večja varnost tajnih podatkov, so ob sprejemu poudarili v vladi.(več)

Odpravljeno neskladje pri dodatnem dnevu dopusta za otroka do 15 let
Veljati je začela novela zakona o delavcih v državnih organih, s katero se odpravlja neskladja pri priznavanju dodatnih dni dopusta uslužbencem državnih organov. Tako bodo vsi uslužbenci javnega sektorja že z letom 2020 upravičeni do dodatnega dneva dopusta na leto za vsakega otroka, ki še ni dopolnil 15 let.(več)

Uveljavljena zakonska podlaga za enako plačilo malice v komunali
Veljati je začela tudi novela zakona o višini povračil stroškov v zvezi z delom in nekaterih drugih prejemkov, ki izenačuje zneska za malico za delavce v javnih in zasebnih komunalnih podjetjih. DZ je ob potrditvi zakona konec januarja izrazil upanje, da to ne bo vplivalo na cene komunalnih storitev.(več)

V državnem zboru bodo zasedala delovna telesa
Pogovori za sestavo nove vlade bodo v prihodnjih dneh gotovo zaznamovali dogajanje na parlamentarnih hodnikih, pestro pa bo tudi v sejnih dvoranah. Člani odbora za kulturo bodo razpravljali o vplivu madžarskega financiranja slovenskih medijev, povezanih s stranko SDS, z delom pa bo nadaljevala tudi preiskovalna komisija v zadevi Kangler.(več)

Kandidati za Splošno sodišče EU samozavestno v nadaljevanje postopka
V predsedniški palači so se v petek predstavili trije kandidati za dve sodniški mesti na Splošnem sodišču EU, ki jih je državnemu zboru v potrditev predlagal predsednik Borut Pahor. Klemen Podobnik, Jure Vidmar in Nina Savin Bossiere so samozavestni, da jim bo uspelo izpolniti tudi ostre kriterije t. i. Odbora 255, ki presoja strokovnost kandidatov.(več)

Inšpektorat proti družbam za ravnanje z odpadno embalažo podal tri ovadbe
Inšpektorat za okolje in prostor je lani proti družbam za ravnanje z odpadno embalažo podal tri kazenske ovadbe, so za STA povedali na inšpektoratu. Kot je na četrtkovi novinarski konferenci pojasnil minister za okolje in prostor Simon Zajc, so nekatere družbe po ugotovitvah inšpektorjev pobrale embalažnino, a niso odpeljale embalaže.(več)

Na sodiščih kljub počitnicam pestro dogajanje
Ta teden kljub šolskim počitnicam v delu države prinaša več odmevnih obravnav po celi Sloveniji. V Celju bo narok za izrek kazni nekdanji direktorici Vegrada Hildi Tovšak, ki je priznala krivdo v še eni kazenski zadevi, začelo pa se bo tudi sojenje celjskemu gostincu Zvonetu Štormanu.(več)

Na kaotičnem vrhu EU brez dogovora o proračunu 2021-2027
Kaotično dvodnevno zasedanje, na katerem so voditelji članic EU pretekli teden prvič poskušali doseči kompromis o evropskem večletnem proračunu za obdobje 2021-2027, se je v petek končalo brez dogovora. Neto plačnice, ki želijo čim manjši proračun, in neto prejemnice, ki želijo čim več kohezijskih sredstev, niso svojih stališč zbližale niti za ped.(več)