Dnevne zakonodajne novosti / 5. maj 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 8 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Prihodnji teden že možno odpiranje manjših nastanitev
Tema dneva

Prihodnji teden bi lahko vrata odprli manjši ponudniki turističnih nastanitev, standarde njihovega obratovanja pa bo določila ožja delovna skupina, ki bo prvič sestankovala ta teden. Jutri bodo sicer znani izsledki nacionalne raziskave o razširjenosti novega koronavirusa v Sloveniji. Turistično gospodarstvo medtem državo poziva k pomoči pri zagotavljanju likvidnosti. Minister Zdravko Počivalšek pa bo vladi predlagal podaljšanje ukrepov pomoči za turistično panogo, denimo sofinanciranje čakanja na delo.(več)

V interpelaciji Počivalšku očitki o nepregledni porabi javnih sredstev
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je po oceni vlagateljev interpelacije politično odgovoren za nepregledno finančno okoriščanje posameznikov oz. podjetij, povezanih z nakupi zaščitne opreme. S tem je tudi odgovoren za negospodarno porabo državnih finančnih sredstev, so predlagatelji zapisali v besedilu interpelacije, ko so jo včeraj vložili v DZ.(več)

Vlada bo dopolnila državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije
Obrambni minister Matej Tonin je na seji Sveta za nacionalno varnost predstavil državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije nalezljive bolezni. Ker je pomanjkljiv, ga bo vlada dopolnila, je tvitnil. Predsednik LMŠ Marjan Šarec pa se je v razpravi zavzel zlasti za bolj jasno strategijo rahljanja ukrepov ob aktualni epidemiji covida-19.(več)

Vlada za enotna merila na področju kibernetske varnosti
Vlada želi vzpostaviti enotna merila za državne institucije na področju kibernetske varnosti, saj so ta trenutno precej razpršena in nedorečena, pa so po seji sveta za nacionalno varnost sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Vprašanje tehnologije 5G namreč za vlado v prvi vrsti predstavlja vprašanje nacionalne varnosti.(več)

Odslej lahko tudi izredni študenti zaprosijo za 150 evrov dodatka
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je včeraj na strani eUprave objavilo obrazec za oddajo vloge za izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka v višini 150 evrov za izredne študente, ki se izobražujejo po javnoveljavnih študijskih programih in imajo stalno prebivališče v Sloveniji.(več)

KPK: Rahljanje postopkov pridobivanja gradbenih dovoljenj povečuje tveganja
Rahljanje postopkov pridobivanja gradbenih dovoljenj in zaostritev pogojev sodelovanja nevladnih organizacij v teh postopkih po opozorilih KPK povečuje nastanek tveganj za korupcijo in kršitve integritete. Kot so zapisali na komisiji, je prisotnost nevladnih organizacij v teh postopkih med drugim pomemben mehanizem uveljavljanja javnega interesa.(več)

Ljubljanski mestni svetniki zeleno luč vrsti novih občinskih aktov
Ljubljanski mestni svetniki so na prvi seji po razglasitvi epidemije koronavirusa potrdili vrsto občinskih aktov. Med drugim so prikimali uporabi sredstev proračunske rezerve za financiranje ukrepov preprečevanja širjenja covida-19, spremembam pri zbiranju odpadkov v občini in podelitvi koncesije za souporabo vozil. Govorili so tudi o Kanalu C0.(več)

Bruselj odobril sedem milijard evrov državne pomoči družbi Air France
Evropska komisija je prižgala zeleno luč za sedem milijard evrov državne pomoči Francije letalski družbi Air France, ki se je znašla v finančnih težavah zaradi posledic ukrepov za zajezitev koronavirusa. S pomočjo v obliki garancij in posojil bo družba zagotovila nujno likvidnost, je ocenila evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.(več)

Bruselj z novimi izrednimi ukrepi za kmetijski in živilskopredelovalni sektor
Evropska komisija je včeraj objavila najnovejši sveženj izrednih ukrepov za podporo kmetijskemu in živilskopredelovalnemu sektorju oz. tistim njunim segmentom, ki jih je kriza zaradi pandemije novega koronavirusa najbolj prizadela. Med ukrepi sta npr. pomoč za skladiščenje mleka in mesa ter prožnost pri izvajanju programov za podporo trgu.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Zakon o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19 (ZDLGPE)
Uredba o oblikovanju cen učbenikov
Sklep o sestavi in imenovanju predsednika, podpredsednika, članov in namestnikov članov Preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab in negospodarnega ravnanja v DUTB
Sklep o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o Zakonu o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19 (ZDLGPE, EPA 1120-VIII)
Pravilnik o trženju razmnoževalnega materiala okrasnih rastlin
Pravilnik o subvencioniranju bivanja študentov
Odločbe sodišč
Sodba Sodišča (osmi senat) z dne 30. aprila 2020.#HB in IC proti Istituto nazionale della previdenza sociale.#Predloga(i) za sprejetje predhodne odločbe, ki sta ju vložili Corte dei Conti - Sezione Giurisdizionale Per la Regione Puglia.#Predhodno odločanje – Prosto gibanje oseb – Člen 21 PDEU – Načelo prepovedi diskriminacije na podlagi državljanstva – Člen 18 PDEU – Sporazum o preprečevanju dvojnega obdavčevanja – Zaposleni v javnem sektorju – Upokojenec, ki prebiva v drugi državi članici, kot je tista, ki mu izplačuje starostno pokojnino, in ki nima državljanstva države članice stalnega prebivališča – Davek na dohodek – Domnevna izguba davčnih ugodnosti – Domnevno oviranje prostega gibanja in domnevna diskriminacija.#Združeni zadevi C-168/19 in C-169/19.
Gradiva v obravnavi DZ
Poročilo k Predlogu zakona o spremembi Gradbenega zakona (GZ-A), skrajšani postopek, EPA 1101-VIII
Ostali dokumenti
Kaj pa odgovornost inšpektorjev?