Dnevne zakonodajne novosti / 23. januar 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 99/2023 z dne 22.9.2023
TEMA DNEVA
Po programu preobrazbe zdravstva prvi ukrepi pripravljeni v nekaj mesecih
Tema dneva

Minister za zdravje je v petek predstavil program preobrazbe zdravstva in njegovo časovnico. Prvi ukrepi naj bi bili pripravljeni v nekaj mesecih, večina pa bo implementirana s 1. januarjem 2024. Analiza zdravstvenega sistema, ki jo je ob tem predstavil minister, pa je med drugim postregla tudi s podatki, da zdravstveni izdatki na prebivalca rastejo hitreje od povprečne plače, da bolnišnice izkazujejo izgubo, ostali zavodi pa poslujejo pozitivno, ter da vsi družinski zdravniki še ne dosegajo maksimuma obremenjenosti.(več)

Za ponovno podporo noveli zakona o finančni upravi zmanjkal en glas
Odbor DZ za finance ni ponovno podprl novele zakona o finančni upravi, na katero je državni svet zaradi določb glede tajnega sledenja izglasoval odložilni veto. Da je primerna za vnovično potrditev, bi morala glasovati večina vseh članov odbora, torej osem. Toda glasove za je prispevalo le sedem poslancev Svobode.(več)

DZ na redni seji tudi o listi ministrskih kandidatov, na izredni o razmerah v zdravstvu
DZ danes začenja redno zasedanje, ki ga bodo v sredo prekinili z izredno sejo. Na redni seji bodo poslanke in poslanci med drugim odločali o listi ministrskih kandidatov, ki jih prinaša reorganizacija vlade. Na izredni seji pa bodo na zahtevo SDS opravili razpravo o razmerah v zdravstvu.(več)

Glasovanje o listi devetih ministrskih kandidatov še zadnji korak do oblikovanja vlade po načrtih koalicijskega trojčka
DZ bo v tem tednu glasoval o listi devetih ministrskih kandidatih, ki bodo z reorganizacijo vlade zasedli ministrske stolčke. Kandidati so že dobili zeleno luč pristojnih parlamentarnih odborov, z glasovanjem v DZ pa bo storjen še zadnji korak do oblikovanja vlade, kot so si jo je ob vstopu v koalicijo zastavili v Gibanju Svoboda, SD in Levici.(več)

Ajanović Hovnik in Lindav s predstavniki veteranskih in stanovskih organizacij podpisala sporazume o sodelovanju
Ministrica za javno upravo v funkciji ministrice za notranje zadeve Sanja Ajanović Hovnik in v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav sta s predstavniki veteranskih in stanovskih organizacij podpisala sporazume o sodelovanju. Ti pomenijo nadgradnjo in poglobitev večletnega sodelovanja med temi organizacijami in policijo.(več)

Ministrstvo išče rešitve za znižanje cen daljinskega ogrevanja
Na ministrstvu, pristojnem za energetiko, iščejo rešitve za znižanje cen daljinskega ogrevanja. Visoke cene toplote iz daljinskega ogrevanja na položnicah za december in napovedi o nadaljnjih podražitvah so namreč v preteklih dneh na noge spravile prebivalce nekaterih občin.(več)

Rektorska konferenca poziva vlado k rešitvam v plačnem sistemu tudi za univerze
Rektorska konferenca RS, ki ji trenutno predseduje ljubljanska univerza, je vlado pozvala, da pri pripravi izhodišč za prenovo plačnega sistema upošteva specifiko akademskega področja na univerzah. Delovna skupina konference je namreč ugotovila sistemske pomanjkljivosti plačnega sistema javnega sektorja za visoko šolstvo.(več)

KPK: Naše pristojnosti ne sežejo onkraj zakona
V Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) so v odzivu na dvom o profesionalnosti delovanja komisije v primeru generalne direktorice Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana Antonije Poplas Susič zapisali, da njihove pristojnosti ne sežejo onkraj zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. "Ne moremo biti moralni razsodniki," so še dodali.(več)

V primeru Ilikić obramba za razveljavitev sodbe okrožnega sodišča, tožilstvo za zvišanje kazni s 25 na 27 let zapora
Na Višjem sodišču v Ljubljani je v petek potekala pritožbena obravnava v primeru Gorana Ilikića, ki ga je okrožno sodišče v Ljubljani spoznalo za krivega umora žene v Kamniku januarja 2021 in mu prisodilo zaporno kazen 25 let. Obramba namreč v pritožbi predlaga razveljavitev odločitve okrožnega sodišča, tožilstvo pa zvišanje kazni na 27 let zapora.(več)

Na sodiščih ta teden več odmevnih kazenskih zadev
Tudi ta teden se bo na sodiščih po državi nadaljevalo več odmevnih sojenj. V Ljubljani bo v ospredju zadeva Balkanski bojevnik, v Celju se bo nadaljeval ponovljen proces proti Kristijanu Kameniku zaradi štirikratnega umora v Tekačevem, na Ptuju pa se bo o krivdi glede sodelovanja pri umoru 39-letnega moškega izrekel Kristijan Slodnjak.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odločba o ugotovitvi, da Uredba o državnem prostorskem načrtu za rekonstrukcijo dela daljnovoda 2 x 110 kV Gorica–Divača (odsek Renče) ni v neskladju z Ustavo
Sklep o določitvi cene za sežig komunalnih odpadkov na območju občin savinjske regije za obdobje od leta 2023 do 2025
Odločbe sodišč
VDSS Sodba Pdp 366/2022 - izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi - odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga - izostanek z dela - konkurenčna prepoved - sprememba odl...
VDSS Sklep Pdp 488/2022 - redna odpoved pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga - neupravičena odsotnost z dela - absolutna bistvena kršitev določb pravdnega postopka - ra...
Gradiva v obravnavi DZ
Poročilo k Predlogu za imenovanje predsednika Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, EPA 0531-IX
Predlog sklepa o spremembi Sklepa o sestavi in imenovanju predsednice, podpredsednika, članov in namestnikov članov Preiskovalne komisije o ugotavljanju politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi domnevnega nezakonitega financiranja političnih strank in strankarske politične propagande v medijih pred in med volitvami poslancev v Državni zbor leta 2022 s finančnimi sredstvi podjetij v državni lasti, državnih institucij ter subjektov iz tujine, EPA 0560-IX
Ostali dokumenti
Obračun davčnega odtegljaja REK-O obrazec in postopek oddaje prek eDavkov (Podrobnejši opis)
Hitrost sodišča (sodnika) je počasna