Dnevne zakonodajne novosti / 4. januar 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 59/2024 z dne 16.7.2024
TEMA DNEVA
Premier Golob v DZ poslal odstopni izjavi Papiča in Kumra
Tema dneva

Predsednik vlade Robert Golob je DZ včeraj obvestil o odstopu ministra za izobraževanje, znanost in šport Igorja Papiča in ministra za infrastrukturo Bojana Kumra. Spremenjen zakon o vladi namreč prinaša tri nova ministrstva. Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije bo vodil Papič, ministrstvo za okolje, podnebje in energijo bo vodil Kumer, ministrstvo za solidarno prihodnost pa bo vodil Simon Maljevac. Poleg tega je funkcija prenehala še ministrom za gospodarstvo, okolje in prostor, za digitalno preobrazbo in za kohezijo.(več)

TZS pozdravlja omejitev cen elektrike, a pričakuje tudi rešitve za velika podjetja
V Trgovinski zbornici Slovenije (TZS) pozdravljajo odločitev vlade, da omeji cene elektrike za mikro, mala in srednja podjetja. Skrbi pa jih, ker ukrep ne vključuje velikih podjetij, zato od vlade pričakujejo rešitve tudi zanje, so sporočili iz zbornice.(več)

Z novim letom višje cene obrokov subvencionirane študentske prehrane
Z novim letom je v sistemu subvencionirane študentske prehrane prišlo do nekaterih sprememb, med drugim se tudi zaradi dviga maksimalne vrednosti obroka ter višine subvencije spreminjajo cene obrokov. V sistem je vstopilo nekaj novih ponudnikov, prav tako pa nekateri ponudniki s 1. januarjem ne nudijo več študentske prehrane, so sporočili iz ŠOS.(več)

AVK s pogoji Pivovarni Laško Union za prevzem Davidovega hrama
AVK je Pivovarni Laško Union prižgala zeleno luč za prevzem podjetja Davidov hram, a pod pogojem, da bo upoštevala korektivne ukrepe. Med temi ukrepi, ki jih je po lastnih navedbah predlagala pivovarna, je uporaba poštenih pogojev za vse zainteresirane dobavitelje piva gostinskim obratom v sedemletnem obdobju.(več)

V pravosodju leto odpravljanja odločitev pretekle vlade
Preteklo leto je na področju pravosodja minilo v znamenju odprave nekaterih zakonskih rešitev, sprejetih v času prejšnje vlade. Novo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan so pričakali tudi kadrovski postopki na skoraj vseh najvišjih funkcijah v pravosodju in iskanje politične volje za ustavne spremembe pri imenovanju sodnikov.(več)

Tobačni izdelki so se podražili
Z novim letom so se zvišale cene cigaret in drugih tobačnih izdelkov. Za zavojček 20 cigaret s cenika Tobačne Ljubljana je treba odšteti 20 centov več, to pomeni podražitev za štiri do pet odstotkov. Zvišanje cen je posledica zvišanja trošarin, ki ga je decembra sprejela vlada.(več)

V Pravni mreži za varstvo demokracije v pravno pomoč ljudem pri pridobivanju osebnih zdravnikov
V Pravni mreži za varstvo demokracije so se namenili ponuditi pravno pomoč osebam, ki kljub plačevanju zdravstvenega zavarovanja ne morejo pridobiti osebnega zdravnika, saj menijo, da jim je s tem kršena zakonska pravica. Kot je za STA pojasnila Anuška Podvršič iz mreže, akcijo razumejo kot dodatno spodbudo državi, da ljudem zagotovi zdravnike.(več)

Zdravstveni ministri EU podprli testiranje potnikov s Kitajske
Velika večina držav članic EU podpira testiranje potnikov s Kitajske pred vkrcanjem na letalo, so sporočili iz Evropske komisije. Zdravstveni ministri so prišli do konsenza pred današnjim sestankom, na katerem bodo članice EU znova razpravljale o usklajenem odzivu na vstop potnikov iz Kitajske v EU, poroča francoska tiskovna agencija AFP.(več)

ZDA z novimi smernicami glede zakona o zniževanju inflacije nekoliko pomirile EU
Ukrepi iz avgusta sprejetega ameriškega zakona o zniževanju inflacije (IRA) bodo vendarle koristili tudi evropskim podjetjem, izhaja iz smernic, ki jih je ameriška vlada objavila pretekli četrtek. Kot so sporočili iz Evropske komisije, odločitev ZDA pozdravljajo, a obenem opozarjajo na nekatere diskriminatorne prakse, ki še vedno ostajajo.(več)