Dnevne zakonodajne novosti / 9. januar 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 62/2024 z dne 24.7.2024
TEMA DNEVA
V parlamentu ta teden zaslišanja ministrskih kandidatov
Tema dneva

Ta teden se bodo poslanci na izredni seji najprej seznanili z odstopom ministrov Igorja Papiča in Bojana Kumra, nato se bodo v drugi polovici tedna na matičnih delovnih telesih zvrstila zaslišanja najmanj devetih ministrskih kandidatov. Spremembe zakona o vladi namreč predvidevajo tri nova ministrstva in reorganizacijo že obstoječih. Poleg tega bo odbor za pravosodje v sredo obravnaval predlog novele kazenskega zakonika, ki jo je vlada konec novembra poslala v obravnavo v DZ po skrajšanem postopku.(več)

Predlog strategije kakovosti v zdravstvu v javni razpravi do konca januarja
Ministrstvo za zdravje je javno razpravo o predlogu nacionalne strategije kakovosti in varnosti v zdravstvu v obdobju od leta 2023 do 2031 podaljšalo do 31. januarja. Namen predlagane strategije je razvijati aktivnosti pri nenehnem izboljševanju zdravstvene obravnave in varnosti uporabnikov, izhaja iz predloga.(več)

V ambulantah za neopredeljene bodo lahko delali tudi mladi in upokojeni zdravniki
V ambulantah za neopredeljene bolnike oz. bolnike brez izbranega družinskega zdravnika bodo lahko delali tudi upokojeni zdravniki ter specializanti tretjega in četrtega letnika medicine, je napovedal zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan. Po njegovih besedah številni zdravstveni domovi pri organizaciji tovrstnih ambulant ne bodo imeli težav.(več)

Komisija odobrila spremembe slovenske sheme za podporo podjetjem
Potem ko je Slovenija Evropski komisiji sporočila, da je nekoliko spremenila shemo za podporo podjetjem v kontekstu ruske vojne proti Ukrajini, je komisija ugotovila, da so spremembe skladne z začasnim kriznim okvirom za državne pomoči. Zato je spremenjeno shemo odobrila, so sporočili v Bruslju(več)

V državni upravi po pol leta vlade še več kot 50 direktorjev s statusom vršilca dolžnosti
Vlada Roberta Goloba je ob nastopu mandata 1. junija razrešila več direktorjev direktoratov, uradov in organov v sestavi posameznih ministrstev in na njihove položaje imenovala vršilce dolžnosti. Tudi po pol leta vlade več kot 50 direktorjev svojo funkcijo še vedno opravlja s takšnim statusom, večim je vlada tak status še podaljšala.(več)

Na pravosodnem ministrstvu nameravajo ustavno odločbo o lovilcih IMSI temeljito preučiti
Na ministrstvu za pravosodje nameravajo odločbo, s katero je ustavno sodišče razveljavilo več odstavkov 150.a člena zakona o kazenskem postopku, ki so urejali uporabo t. i. lovilcev IMSI, temeljito preučiti. Ob tem dodajajo, da sodba nima neposrednega vpliva na delo policije, saj ta lovilcev IMSI še ni začela uporabljati. Informacijski pooblaščenec je medtem odločitev pozdravil.(več)

Zagovornik načela enakosti ugotovil diskriminacijo Romov v murskosoboškem lokalu
Zagovornik načela enakosti je ugotovil, da so bili v lokalu na murskosoboškem trije gostje diskriminirani na podlagi njihove osebne okoliščine narodnosti oziroma etničnega porekla. Natakarica jim je rekla, da jih ne bo postregla, ker so Romi. S tem je kršila prepoved diskriminacije na področju ponujanja blaga in storitev javnosti, so sporočili.(več)

Nadaljevanje sojenja zoper vodilne v Novi KBM v znamenju prepirov med tožilko in obrambo
Na mariborskem sodišču se je z zaslišanjem treh prič, ki so bile ali pa so še zaposlene v Novi KBM, v petek nadaljevalo sojenje nekdanjemu prvemu možu omenjene banke Matjažu Kovačiču in soobtoženim zaradi domnevno spornih poslov s hrvaškimi nepremičninami. Obravnava je potekala zlasti v znamenju prepirov med tožilko Mojco Petan Žura in obrambo.(več)

O krivdi se bo predvidoma izrekel domnevni vodja slovenskega dela Kavaškega klana
Po božično-novoletnih praznikih se delo na sodiščih vrača v stare tirnice, tako je znova razpisano večje število obravnav. V torek bodo na ljubljanskem okrožnem sodišču nadaljevali predobravnavni narok zoper obtožene v zadevi Kavaški klan. Predvidoma se bo o krivdi izrekel domnevni vodja slovenskega dela tega klana.(več)

Slovenija članica Ecosoc za obdobje 2023-2025
Slovenija je z začetkom letošnjega leta postala članica Ekonomskega in socialnega sveta ZN (Ecosoc) za obdobje 2023-2025. To je prvo članstvo Slovenije v tem organu ZN, ki usklajuje ekonomsko, socialno in okoljsko dimenzijo trajnostnega razvoja. Kot članica si bo med drugim prizadevala za uresničevanje agende za trajnostni razvoj do leta 2030.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Zakon o ratifikaciji Sporazuma o partnerstvu in sodelovanju med Evropsko unijo in njenimi državami članicami na eni strani ter Republiko Singapur na drugi strani (MPSEUSG)
Zakon o posebnih pravicah žrtev v vojni za Slovenijo 1991 (ZPPZV91)
Zakon o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN)
Uredba o določitvi programov storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, opredelitev zmogljivosti, potrebnih za njegovo izvajanje, in določitev obsega sredstev za leto 2022
Pravilnik o tehničnih zahtevah, ki se presojajo v postopku priključevanja proizvodnih naprav na distribucijsko omrežje
Poziv upravičencem, da imenujejo oziroma izvolijo člane Sveta RTV Slovenija
Posebni tarifni del Kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike v Republiki Sloveniji zaradi realizacije Zakona o sistemu plač v javnem sektorju
Javni poziv registriranim verskim skupnostim za imenovanje člana Sveta RTV Slovenija
Odločbe sodišč
VSRS Sodba X Ips 28/2021 - dopuščena revizija - akontacija dohodnine - delo v tujini - znižanje davčne osnove - prevozni stroški - letalski prevoz - družinsko življenje - nač...
VSRS Sklep I Up 207/2022 - pridržanje prosilcev za mednarodno zaščito - odprava sklepa - pritožba tožene stranke - upravni organ - pravni interes za pritožbo - zavrženje prit...
Gradiva v obravnavi DZ
Obvestilo predsednika Vlade o odstopu mag. Bojana Kumra s funkcije ministra za infrastrukturo, EPA 0533-IX
Obvestilo predsednika Vlade o odstopu dr. Igorja Papiča s funkcije ministra za izobraževanje, znanost in šport, EPA 0534-IX
Ostali dokumenti
Davčno obravnavanje posojil med povezanimi osebami (Podrobnejši opis)