Dnevne zakonodajne novosti / 12. januar 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 3 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 99/2023 z dne 22.9.2023
TEMA DNEVA
Ustavno sodišče odobrilo prepoved referenduma o spremembah družinskega zakonika
Tema dneva

Ustavno sodišče je ugotovilo, da sklep o nedopustnosti razpisa referenduma o spremembah družinskega zakonika ni v neskladju z ustavo. Spomnilo je, da je z dvema preteklima odločbama ugotovilo neskladje zakonika z ustavo, DZ pa je s spremembami sledil ugotovitvam ustavnega sodišča. Zato novela sodi med izjeme, o katerih referendum ni dopusten. Po objavi odločitve ustavnega sodišča v Uradnem listu bo predsednica DZ zakon poslala v razglasitev, veljati pa bo začel petnajsti dan po njegovi objavi, so pojasnili v DZ.(več)

Odbor za pravosodje za strožje kaznovanje zločinov iz sovraštva
Parlamentarni odbor za pravosodje je podprl novelo kazenskega zakonika, ki uvaja t. i. zločin iz sovraštva kot obteževalno okoliščino pri odmeri kazni. Po predlogu bodo torej storilci kaznivih dejanj, storjenih zaradi osebnih okoliščin žrtve, strožje kaznovani.(več)

Zakonu o zaščiti žvižgačev še zelena luč matičnega odbora
Potem ko je predlog zakona o zaščiti prijaviteljev že novembra lani prestal prvo obravnavo v DZ, je včeraj v drugem branju dobil še zeleno luč matičnega odbora za pravosodje. Zakon uvaja zaščito žvižgačev tako v javnem kot v zasebnem sektorju, zaradi česar mu nasprotujejo v SDS, medtem ko ga v koalicijskih poslanskih skupinah podpirajo.(več)

Odbor DZ za dostopnost do proizvodov in storitev za invalide
Odbor DZ za delo je za obravnavo na seji DZ brez glasu proti pripravil dopolnjeni vladni predlog zakona o dostopnosti do proizvodov in storitev za invalide, s katerim se v slovensko zakonodajo prenaša evropska direktiva s tega področja. Predloga pokojninske novele, ki so ga vložili v SDS, pa niso podprli.(več)

Predlog prenove pravosodja bo predvidoma predstavljen do konca meseca
Pravosodno ministrstvo pripravlja strategijo prenove pravosodja, predstaviti pa jo namerava do konca januarja, je na torkovem zboru Slovenskega sodniškega društva povedala pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan. Med drugim načrtujejo spremembe upravnega postopka in pristojnosti ustavnega sodišča, reorganizacija sodišč pa naj bi bila postopna.(več)

Ajanović Hovnik: Novo plačno lestvico v javnem sektorju bi vezali na povprečno plačo v zasebnem sektorju
Z reformo plačnega sistema bi v javnem sektorju vzpostavili novo plačno lestvico in jo vezali na povprečno plačo v zasebnem sektorju, je na torkovem občnem zboru Slovenskega sodniškega društva razkrila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Predlog je tudi, da se med najnižjo in najvišjo plačo vzpostavi razmerje ena proti sedem.(več)

V veljavi novela pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja
Veljati je začela novela pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja. Z novelo bo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zagotavljal boljšo zdravstveno obravnavo, nove medicinske pripomočke, enostavnejše postopke uveljavljanja pravic ter administrativne razbremenitve za zavarovane osebe in zdravnike, so sporočili z ZZZS.(več)

Poleg napovedanega dviga subvencije in prenove sistema študentskih bonov tudi v poostren nadzor ponudnikov
Na ministrstvu za delo poleg priprave zakonodaje, ki bo dvignila subvencijo za študentske bone, in prenove kriterijev za študentsko prehrano v sodelovanju s Študentsko organizacijo Slovenije (ŠOS) napovedujejo tudi poostren nadzor nad kakovostjo ponudbe. V ŠOS so s predlaganimi ukrepi zadovoljni ter napovedujejo sodelovanje.(več)

Juvan: Pogovoriti se bo treba o višjih odmernih odstotkih, a tudi o dvigu upokojitvene starosti
Pri pripravi pokojninske reforme, ki jo napoveduje ministrstvo za delo in o kateri bodo ta mesec razpravljali na koalicijskem vrhu, se bo treba pogovoriti o postopnem zvišanju odmernih odstotkov za izračun pokojninske osnove v obdobju od leta 2026 do 2030. Spregovoriti pa bo treba tudi o postopnem dvigu upokojitvene starosti, menijo na ministrstvu.(več)

Posodobljen seznam držav, kjer obstaja večja nevarnost pranja denarja
Na Uradu RS za preprečevanje pranja denarja so posodobili seznam držav, kjer obstaja večje tveganje za pojav pranja denarja ali financiranja terorizma. Med drugim je s skupnega seznama v celoti črtana Malta. Na seznamu držav z visokim tveganjem ostaja 25 držav.(več)