Navigacija
Portal TFL

STA novice / Predlogu zakona o učinkoviti rabi energije se obeta podpora

torek, 20.10.2020

Ljubljana, 20. oktobra (STA) - Predlogu novega zakona o učinkoviti rabi energije, s katerim namerava vlada področje energetske učinkovitosti in učinkovite rabe energije izločiti iz energetskega zakona in ga prilagoditi evropski zakonodaji, se obeta podpora. Danes so stališča o predlogu predstavile poslanske skupine, DZ bo o njem odločal v sredo.

Zakon bo vsebinsko urejal učinkovito rabo energije in ukrepe, ki jo spodbujajo v vseh sektorjih in deležnikih. Na ravni EU je treba energetsko učinkovitost do leta 2030 povečati za 32,5 odstotka, Slovenija pa si je zadala cilj povečanja za vsaj 35 odstotkov glede na osnovni scenarij iz leta 2007, je danes v DZ povedal državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Blaž Košorok.

Kot je pojasnil, se tematika umika iz energetskega zakona, ki je zelo obsežen in zaradi pogostega spreminjanja evropske zakonodaje nepregleden. Predlog zakona določa splošne obveznosti na področju merjenja porabe energije in obračunavanja stroškov za porabljeno energijo ter predpisuje ločeno merjenje zemeljskega plina in merjenje porabe energije za ogrevanje, hlajenje in sanitarno toplo vodo.

Zaradi lažjega prehoda na uporabo električnih vozil se na predlog SMC zahteva namestitev posebnih polnilnih mest za električna vozila na parkirnih mestih in počivališčih. Kabelske vode za električno polnjenje vozil bodo morale imeti napeljane tudi nove nestanovanjske in stanovanjske stavbe z več kot desetimi parkirnimi mesti in tiste, ki so v postopku večje prenove.

Večina poslanskih skupin predlagane spremembe podpira. Po besedah Mihaela Prevca (NSi) mora biti cilj tudi varna oskrba, da bodo predlog soglasno podprli, je dejal Gregor Perič (SMC). Cilji predloga so zlasti zmanjšanje rabe energije v stavbah za 20 odstotkov do leta 2030 glede na leto 2005 in zagotoviti zmanjšanje emisij toplogrednih plinov v stavbah za vsaj 70 odstotkov do leta 2030 glede na leto 2005, sta spomnila Franc Rosec (SDS) in Ivan Hršak (DeSUS).

Dušan Šiško (SNS) se je vprašal, ali lahko to realno pričakujemo. Rešitve podpirajo, ob večji uporabi električnih avtomobilov jih skrbi količina odpadnih baterij. Predlog podpirajo tudi v Levici, kjer pa so opozorili, da ukrepi na strani porabe energije ne bodo dovolj. "Treba bo sprejeti tudi tiste na strani proizvodnje, distribucije in menjave," je dejal Boštjan Koražija. Andrej Rajh (SAB) pa je menil, da bo treba okrepiti prizadevanja, da bomo čim več energije pridobili iz čistih obnovljivih virov.

Največ pomislekov so izrazili v SD. Po besedah Soniboja Knežaka namen predlagateljev pozdravljajo, a menijo, da bi bilo treba v postopek sprejemanja sprememb vključiti najširši krog zainteresiranih deležnikov. Tako predlog pozdravljajo, a "na podlagi prejetih pripomb in njene širše javnosti in stroke do njega ostajajo zadržani", je povedal.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window