Navigacija
Portal TFL

STA novice / V DZ zakonodajno pot sklenil opozicijski predlog za abolicijo kazni za kršenje vladnih odlokov

petek, 24.9.2021

Ljubljana, 24. septembra (STA) - S predstavitvijo stališč poslanskih skupin se je na današnji seji DZ končala obravnava opozicijskega predloga za abolicijo in amnestijo vseh glob na podlagi neustavnega zakona o nalezljivih boleznih in odlokov za omejevanje gibanja in zbiranja. Predlog je namreč večina zavrnila že na odboru.

Poslanci LMŠ, NeP, SD in Levice so junija vložili zakonski predlog za abolicijo in amnestijo vseh, ki so bili kaznovani za prekrške na podlagi neustavnega zakona o nalezljivih boleznih in vladnih odlokov za omejevanje gibanja in zbiranja. Postopke, ki še niso zaključeni, bi ustavili, pravnomočno zaključene pa razveljavili in povrnili plačane globe.

Tina Heferle (LMŠ) je poudarila, da v nobeni pravni demokratični državi posameznik ne bi smel biti kaznovan na podlagi neustavnih predpisov. Dejstvo, da so bili mnogi kaznovani na protiustavni podlagi, po besedah Maše Kociper v SAB ocenjujejo kot nedopustno. Glede na opozorila v okviru zakonodajnega postopka, da tudi predlog zakona kot tak ne upošteva vseh pravnih položajev in posledično ne zadošča načelu neenake obravnave, pa bi zakonski predlog, če bi bila volja za to, lahko ustrezno popravili.

V poslanski skupini nepovezanih poslancev obžalujejo, da se je vladajoča koalicija odločila, da bo zavrnila možnost, da popravi povzročene krivice. Kot je dejal Branislav Rajić, bi koalicija s tem vsaj do določene mere povrnila izgubljeno zaupanje ljudi v pravno državo.

"Vemo, da sta tudi pogoja PCT in PC že v presoji na ustavnem sodišču, zato lahko najverjetneje pričakujemo ponovitev zgodbe," pa je menila Meira Hot (SD). Željko Cigler (Levica) pa je bil znova kritičen do določenih vladnih ukrepov, katerih namen je po njegovih besedah predvsem omejevanje svobode izražanja.

Iz koalicije, ki predloga ni podprla, so danes stališče predstavili v SDS in NSi. Sprejem posebnega zakona, s katerim bi posegli v pravnomočne postopke, je neustrezen, pomenil pa bi tudi lahko negativen signal pri zavzemanju družbe za čim večje spoštovanje ukrepov za zajezitev epidemije, je pojasnil Blaž Pavlin (NSi).

Dejan Kaloh (SDS) pa je med drugim poudaril, da izdaja odlokov, ki sodijo na področje zakonodajnega urejanja ni bila posledica nekakšne samovolje vlade, pač pa nepopolne zakonske ureditve, ki je vladi v trenutku, ko je bilo treba v krizni situaciji nemudoma ustrezno odreagirati za zaščito javnega zdravja, enostavno ni nudila zadostne pravne podlage, v skladu s katero bi bilo mogoče nemudoma odločiti.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window