Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ministrstvo za delo v predlogih proračunov izpostavlja starejše, trg dela in socialo

četrtek, 14.10.2021

Ljubljana, 14. oktobra (STA) - Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo po predlogih proračunov prihodnje leto razpolagalo z 1,87 milijarde, leto pozneje pa z 1,75 milijarde evrov. Skoraj 60 milijonov evrov bo namenilo za investicije v domove za starejše, posebno pozornost bodo namenili tudi trgu dela in sociali, napoveduje državni sekretar Cveto Uršič.

S predlogi proračunov se je danes seznanil pristojni parlamentarni odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide, na katerem je dokumente podrobneje predstavil državni sekretar na resornem ministrstvu Cveto Uršič.

Skladno z napovedmi ministra Janeza Cigler Kralja bo po Uršičevih besedah ministrstvo posebno pozornost namenilo dostojnemu življenju v starosti, dinamičnemu trgu dela in sociali na način, da pomoč dobijo tisti, ki jo potrebujejo, zlorabe pa se preprečijo z oblikovanjem primernih vzvodov.

Za investicije v domove za starejše oz. institucionalno varstvo bo ministrstvo po njegovih besedah prihodnje leto namenilo 36,5 milijona evrov, leto pozneje pa 22 milijonov evrov. Kot je izpostavil, se domov v zadnjih 10 oz. 15 letih iz integralnih sredstev praktično ni gradilo, nazadnje je bil leta 2010 grajen dom v javno-zasebnem partnerstvu.

Na področju sociale ministrstvo dviga sredstva tudi za socialno-varstvene programe. "Dvigamo tudi sredstva na področju starševskih nadomestil in drugih prejemkov. Iz letošnje realizacije, ki je predvidena v višini 666 milijonov evrov, na 692 milijonov," je dejal.

Predsednica odbora iz vrst SDS Eva Irgl je izpostavila, da je epidemija covida-19 močno zarezala v trg dela, a izpostavila, da je vlada z interventnimi ukrepi ohranila delovna mesta. Pozdravila je načrtovano gradnjo oz. rekonstrukcijo najmanj desetih enot domov za starejše, s katerimi bodo zagotovili približno 600 postelj.

Miho Kordiša (Levica) je med drugim zanimalo predvideno zmanjšanje sredstev za socialne pomoči in družinske prejemke, tudi za starševska nadomestila. Uršiča je vprašal tudi, če bodo na ministrstvu na novo izračunali minimalne življenjske stroške, iz česar izhaja tudi določanje višine minimalne plače in socialnih transferjev. Izpostavil je tudi kadrovsko podhranjenost inšpektorata za delo.

Glede inšpektorata je Uršič dejal, da je bilo letos 10 novih zaposlitev, vlada je nove zaposlitve predvidela tudi v kadrovskih načrtih za prihodnji dve leti.

Andreja Zabret (LMŠ)je medtem izpostavila, da se zmanjšujejo sredstva nevladnim organizacijam: "Vemo, da je ta vlada že s sedmim protikoronskim zakonom želela ukiniti sklad za nevladne organizacije, kar je njihov edini sistemski vir financiranja. Zakaj se jim spet jemlje sredstva, trend se nadaljuje tudi leto pozneje?"

Ministrstvo se po besedah državnega sekretarja zaveda, da so nevladne organizacije pomemben deležnik pri reševanju socialne problematike v Sloveniji in se zato se že vrsto let financirajo. Za razvojne in javne socialno-varstvene programe je prihodnje leto namenjenih dva milijona evrov, leto pozneje pa 2,2 milijona evrov sredstev. Ob tem je treba po njegovih besedah upoštevati še 19 milijonov evrov za javne socialno-varstvene programe v prihodnjem letu in skoraj 20 milijonov v letu 2023.

Marijan Pojbič (SDS) je ocenil, da sta proračunska dokumenta ustrezno naravnana, ob čemer je prepričan, da se s sodelovanjem lahko Slovenija prebije med najbolj razvite države. "Skupaj zmoremo vse in še več, naj bo to vodilo vseh nas, ki sedimo v državnem zboru," je dejal.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window