Navigacija
Portal TFL

STA novice / Evropski parlament podprl nadgradnjo mehanizma civilne zaščite

torek, 12.2.2019

Strasbourg, 12. februarja (STA) - Evropski parlament je danes podprl nadgradnjo mehanizma civilne zaščite EU, ki je bil v letih 2017 in 2018 pogosto na preizkušnji v gozdnih požarih, nevihtah in poplavah. Cilj nove zakonodaje je pomagati državam članicam, da se hitreje in bolje odzovejo na naravne in druge nesreče, tako da bolj učinkovito razporedijo sredstva civilne zaščite.

Evropski parlament in Svet Evropske unije sta že v decembru lani dosegla začasni politični dogovor o načrtu rescEU, ki naj bi okrepil odziv Evropske unije na področju civilne zaščite na naravne nesreče.

"Uspelo nam je delovati hitro, tako da bomo še pred poletjem pripravljeni na situacije, kot sta bili v Grčiji leta 2018 in na Portugalskem leta 2017. Za reševanje življenj potrebujemo učinkovit način in sredstva. Načeli solidarnosti in zaščita naših državljanov sta naši vodili do uspeha," je danes dejala poročevalka Elisabetta Gardini (EPP).

Sprejeta odločitev na zahtevo Evropskega parlamenta določa tudi dodatne vire rescEU, kot so letala za gašenje požarov, črpalke z visoko zmogljivostjo, mobilne bolnišnice in ekipe za nujno medicinsko pomoč za uporabo v nujnih primerih. RescEU bo na voljo, ko sredstva posameznih članic ne bodo zadostovala. O posameznih primernih pa bo odločila Evropska komisija, so sporočili iz Strasbourga.

V pogajanjih z Evropskim svetom so poslanci tudi uspešno okrepili novo Mrežo civilne zaščite EU, da bi omogočili več izmenjav med vsemi akterji civilne zaščite, še posebej za strokovnjake in prostovoljce.

Sprejeto besedilo bo stopila v veljavo po končni odobritvi Sveta EU, predvidoma do letošnjega poletja.

Mehanizem EU na področju civilne zaščite trenutno temelji na prostovoljnem sistemu, s katerim EU usklajuje prostovoljne prispevke sodelujočih držav za tisto državo, ki je zaprosila za pomoč. V zadnjih letih so ekstremne vremenske razmere in drugi pojavi precej omejili zmožnosti držav članic, da si medsebojno pomagajo, zlasti kadar se je več držav članic soočalo z isto vrsto nesreče hkrati. V primerih, ko jim je na voljo malo ali nič podpore, EU nima dodatnih zmogljivosti za pomoč preobremenjenim državam članicam.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window